Van slagersgast tot schlagerzanger

Op 6 februari a.s. wordt Jimmy Frey (84) geëerd tijdens De Eregalerij (een jaarlijks gala-evenement georganiseerd door Radio 2 en Sabam) ‘voor een leven vol muziek’.

Jimmy was al 28 toen hij een eerste hit scoorde met ‘Ik geloof’ . Maar daaraan ging een moeilijke carrière als slagersgast vooraf. Aan Radio 2 deed hij zijn relaas:

“Ik verliet de schoolbanken toen ik amper 15 jaar was -toen kon dit nog!- en werkte o.a. als bakkersgast en fabrieksarbeider vòòr ik een min of meer vaste job kreeg in een grote slagerij. Worsten draaien, paté bakken; ik deed het allemaal en werkte mij uit de naad van ’s morgens vroeg tot in de late uren ‘s avonds. Maar ik deed het bij wijze van spreken al zingend. Het maakte me de job zoveel aangenamer.”

“Het zijn de klanten die mijn chef overtuigden: ‘Die jongen moet zanger worden!’. Na 7 jaar in de beenhouwerij stond mijn besluit ook vast: ‘Ik ben hier weg, ik trek naar Brussel en ik word zanger!’. Ik herinner me nog goed dat ik van mijn moeder een klap in het gezicht kreeg, waar mijn chef bijstond. ‘Zingen is geen vak!’ zei ze, maar toch bleef ik koppig volhouden.

Geen vier maanden later stond ik al naast Bobbejaan Schoepen op het podium in de Folie Bergère in Brussel.

Zo zie je maar, de aanhouder wint en dit spreekwoord is van alle tijden. Want weet je wie ook werkte als bakkers- èn slagersgast vòòr hij de bühne opstapte?… Jawel, Philippe Geubels! Al is zijn meest bekende job wel dat van rekkenvuller bij de Colruyt.

Jimmy Frey “Ik geloof”: