10 populairste gezelschapsspellen

Monopoly al jarenlang wereldwijd aan de top.

Dit jaar bestaat het spel ‘Mens-erger-je-niet’ precies 100 jaar. Een halve eeuw geleden speelde ik het bordspel minstens twee keer per week in familieverband. Een tv-toestel hadden we nog niet in huis, maar van verveling was geen sprake. Niet zonder nostalgie denk ik terug aan de avonden dat we tegen elkaar op juichten en vloekten en ons probeerden niet al te zeer te ergeren. Gezelschapsspellen stonden voor ‘gezelligheid’, punt.

Hoewel bijna elk kind tegenwoordig over een (spel)computer beschikt, zijn de ‘tastbare’ gezelschaps- en bordspellen nog zeer populair en zelfs opnieuw aan een opmerkelijke opmars bezig! Vaak zijn het de moeders uit de gezinnen die met sinterklaas of kerst de spellen kopen voor hun kroost en daarmee een stukje gezelligheid en nostalgie terug brengen in huis. Hieronder de jongste Top 10 van meest populaire spellen. Vreemd, maar hoe oud of jong je ook bent, je zal er minstens 5 uit kennen. Niet toevallig bestaan de meeste ervan ook al meer dan 100 jaar.

[related-posts]

1.  Monopoly

Monopoly

Speel Monopoly hier online.

2.  Stratego

stratego

3.  Dammen

Dammen

 

Speel Dammen hier online.

4.  Domino

domino

Speel een domino-variant hier online.

[related-posts]

5.  Mens-erger-je-niet

mensergerjeniet

Speel Mens-Erger-Je-Niet hier online.

6.  Trivial Pursuit

Trivial Pursuit

7.  Risk

risk

8.  Scrabble

Scrabble

[related-posts]

9.  Cluedo

cluedo

10. Mikado

mikado

Opvallend is dat precies de helft van deze spellen meestal wordt gespeeld met één tegenspeler. Voor de fabrikanten en verkopers is dit geen verrassing. Zowel een jong koppel als een bejaard paar zoekt kennelijk opnieuw naar ander amusement dan tv-kijken of ‘computeren’. Meer dan ooit staan communicatie, oogcontact en lijfelijke samenhorigheid hoog genoteerd op het verlanglijstje van wat je noemt ‘een gelukkig stel’.