Waar is het goed om leven voor senioren?

De levenskwaliteit in ons land is minder groot dan we vermoeden.

Uit de Global AgeWatch Index 2014 van de mensenrechtenorganisatie HelpAge Internationaal blijkt dat ons land niet eens in de top 25 staat van de landen waar je als gepensioneerde het best aan je trekken komt. In de lijst staat Noorwegen helemaal bovenaan, gevolgd door Zweden en Zwitserland. België staat pas op de 27ste plaats, zelfs voorafgegaan door Israël.

Om zulke lijst te kunnen opstellen, gaat de mensenrechtenorganisatie uit van verschillende waarden: de inkomenszekerheid, de gezondheidszorg, de werkgelegenheid en de omgevingsfactoren. Wat dit laatste aangaat, scoort ons land wél goed, in die zin dat senioren met problemen allerhande hier in 89% van de gevallen altijd wel érgens terechtkunnen. Het verenigingsleven voor 60-plussers functioneert in België ook meer dan behoorlijk, maar anderzijds blijkt slechts iets meer dan de helft van de senioren zich hier ‘s nachts veilig te voelen.

[related-posts]

In vergelijking met de buurlanden doet ons land het echter veel minder goed in de categorie ‘inkomenszekerheid’. De dekking van het pensioensysteem is lager dan gemiddeld. En het ziet er niet naar uit dat dit in de nabije toekomst zal verbeteren.

Tenslotte is ons land ook geen voorbeeld wat betreft de indicatoren rond armoede en relatieve welvaart. In weinige Europese landen is de grens tussen armen en rijker duidelijker dan in België. Hieronder de top 10 van landen, waar senioren het best naar hun zin hebben.

[related-posts]

  1. Noorwegen
  2. Zweden
  3. Zwitserland
  4. Canada
  5. Duitsland
  6. Nederland
  7. IJsland
  8. Verenigde Staten
  9. Japan
  10. Nieuw Zeeland