Top 5 van beste Belgische stripboeken aller tijden

Jij leest toch ook stripalbums?

Gisteren sloot de Boekenbeurs in Antwerpen, editie 2014, definitief de deuren. Op de slotdag hadden nog een paar korte plechtigheden plaats. Zo werd bekendgemaakt welk stripalbum werd uitgeroepen tot de ‘Beste Belgische Strip Aller tijden’. Het was het resultaat van een peiling van Radio 1 (vrt) die de afgelopen week haar luisteraars informeerde naar hun favoriete album. De meerderheid van mensen die hun stem uitbrachten, waren …volwassenen, jawel!

Dit is de top 5 en het zou me niet verbazen dat ook jij ze allemaal kent en mogelijk zelfs op je boekenplank hebt staan:

[related-posts]

Nummer 1:

‘Album 26’ van Kiekeboe.

kiekeboestripverhaal

Nummer 2:

‘De koningin van Onderland’ van Jommeke.

jommekestripverhaal

Nummer 3:

‘De zwarte madam’ van Suske en Wiske.

suskeenwiskestripverhaal

Nummer 4:

‘De juwelen van Bianca Castafiore’ van Kuifje.

kuifjestripverhaal

Nummer 5:

‘Avontuur in San Doremi’ van Piet Pienter en Bert Bibber.

pietpienterenbertbibberstripverhaal

[related-posts]

Kiekeboe, nu ‘De Kiekeboes’, wordt getekend door Merho, het pseudoniem van Robert Merhottein (66), was pas 16 jaar toen hij zijn eerste strips publiceerde, al was er van de figuurtjes uit Kiekeboe toen nog geen sprake. Zijn eerste stripfiguren waren ‘Comi en Dacske’ en ‘Zoz en Zef’. In 1970 ging hij werken bij Studio Vandersteen, waar hij de volgende 6 jaar de Jerom-reeks voor Duitsland in inkt zette. Ook de stripreeks Pats werd hem toebedeeld. In 1977 lag het eerste Kiekeboe-album in de winkel.

Merho was tijdens de prijsuitreiking erg aangedaan en drukte zich voor de microfoons van de vrt vrij bescheiden uit: “Ik denk dat deze onderscheiding meer zegt over de populariteit van de Kiekeboe-reeks op dit moment dan over de Belgische strip. Ik vind het eigenlijk bijzonder gênant tegenover al die andere goeie strips die gemaakt zijn.”

Ik durf wel eens met Kiekeboe onder de lakens te kruipen, Merho, en daar geneer ik me helemaal niet voor!…