Top 10 landen met de gelukkigste inwoners

Veel hangt af van het land waar je geboren bent.

Hoe lang men ook in het buitenland verblijft, de meeste mensen zijn blij terug te keren naar hun thuisland, hun geboorteland. ‘Gelukkig zijn’ heb je a.h.w. aangeleerd van bij je geboorte en tijdens de essentiële kinderjaren wordt die eigenschap door je directe omgeving gevormd. Zelfs al hebben je ouders het niet breed, je leert roeien met de riemen die je hebt. Het is pas in de late tienerjaren dat 1 op de 20 jongeren al dan niet ernstig overweegt zijn/haar geluk elders te beproeven.

1. Gelukkigste landen ter wereld:

Uit diverse onderzoeken bleek eerder al dat in ons land weinige bewoners de behoefte hebben om naar andere oorden te trekken. We hebben het lang nog zo slecht niet en dit blijkt ook uit recente resultaten van ‘World Happiness Report’ van de Verenigde Naties. Ons land eindigt op de 19de plaats van gelukkigste landen en doet daarmee beter dan buurlanden Duitsland (26) en Frankrijk (29).

Bij de samenstelling van het rapport hanteerde men factoren die een barometer moeten zijn voor geluk. Behalve met ‘harde’ indicatoren zoals bruto nationaal product (BNP), levensverwachting en corruptie hield men rekening met ‘zachte’ factoren zoals sociale ondersteuning, vrijheid om keuzes te maken en generositeit.

[related-posts]

Je hoeft niet in een zonovergoten exotisch land met palmbomen en witte stranden te wonen om je gelukkiger te voelen. Bijna overal ter wereld blijken mensen tevredenheid en sociale steun hoog in hun vaandel te dragen. Mexico bijvoorbeeld heeft maar één tiende van het BNP van het land, maar deze economische factor weegt niet op tegen de zachte indicatoren. Mexico staat op de 14de plaats in de tabel van gelukkigste landen.

Wat is dan wel de top 10 van landen waar mensen het gelukkigst zijn?

  1. Zwitserland
  2. IJsland
  3. Denemarken
  4. Noorwegen
  5. Canada
  6. Finland
  7. Nederland (!)
  8. Zweden
  9. Nieuw-Zeeland
  10. Australië

(lees verder op de volgende pagina)