De 10 meest gesproken talen ter wereld

Een lijstje vol verrassingen.

Naar schatting bestaan er in onze wereld 6.910 verschillende talen. Men verwacht niet dat dit aantal nog zal toenemen, maar eerder inkrimpen. Door de multiculturele samenleving in ongeveer alle werelddelen en de versoepelde toegang tot virtuele communicatie, gaan wetenschappers ervan uit dat volgende generaties zich ternauwernood zullen toeleggen op de meest voorkomende talen.

1. Mandarijns:

1,026 miljard mensen spreken deze Chinese taal. Voor 80% van deze mensen is het hun moedertaal, de rest hanteert het als hun ‘tweede taal’.

2. Engels:

765 miljoen. Een taal die over pakweg 20 jaar overheersend zal zijn. Nú al blijken in Vlaanderen jongeren beter het Engels te beheersen dan het Frans, onze tweede landstaal.

[related-posts]

3. Spaans:

466 miljoen. In Vlaanderen kent maar 5% niet veel meer dan de woorden ‘Dos servezas por favor!’

4. Hindi:

380 miljoen. Het Hindi is een Indo-Arische taal die voornamelijk in India wordt gesproken, maar ook in Nepal, Pakistan en de Fiji Eilanden.

5. Arabisch:

353 miljoen. In ons land spreken 7 mensen op 100 Arabisch. En wie het spreekt, ‘begrijpt’ ook onze talen; Frans of Nederlands.

6. Russisch:

272 miljoen. In ons land verblijven meer Russen dan men vermoedt. In Kessel-lo bestaat er zowaar een Russische school.

[related-posts]

7. Bengaals:

250 miljoen. Misschien minder bekend bij het Westerse publiek, maar niet alleen in Bangladesh, ook in grote gebieden van India spreekt men Bengaals.

8. Portugees:

217 miljoen. Sinds het WK Voetbal weet je het wel: ook in Brazilië spreekt men Portugees. Net als in Mozambique, Angola, Kaapverdië en Guinee-Bissau.

9. Indonesisch:

163 miljoen.

10. Zwahili:

140 miljoen. Oorspronkelijk komt de taal van de Oost-Afrikaanse kustbevolking, maar tegenwoordig is het in heel Midden- en Oost-Afrika een gangbare taal.

Vreemd dat zelfs het Frans niet in de top 10 voorkomt. En het Nederlands? Wel, onze zo geliefde moedertaal staat pas op de 45ste plaats van deze merkwaardige lijst van meest gesproken talen. Nochtans, ik dróóm zelfs in het Nederlands!…