6 nuttige en belangrijke tips ivm batterijen

Wij behoren tot de wereldtop van inzamelaars van batterijen.

Al eerder was bekend dat wij, Belgen, de richtlijnen qua sorteren en recycleren nagenoeg perfect opvolgen. Dit geldt ook voor gebruikte batterijen en zaklampen. In 2013 brachten onze landgenoten liefst 2.661.922 kilogram aan batterijen en 7.388 kilogram aan zaklampen naar inzamelpunten. Dat is een berg die je je nauwelijks kunt voorstellen. Vorig jaar hebben de Belgen zelfs maar liefst 2.700 ton gebruikte batterijen binnengebracht en dit is een absoluut record!

Batterijen inzamelen

Probeer zelf maar eens na te gaan hoeveel batterijen je in huis hebt, al dan niet in gebruik. En dit gaat dan zowel over een gsm-batterij tot de batterijtjes in je pc-muis of je radiowekkertje. Men rekende het voor je voor uit: een Belgisch gezin heeft gemiddeld 115 batterijen in huis (in gebruik of als reserve), waarvan er 17 leeg zijn.

Met lege batterijen wordt het milieu in kleine mate gespaard. De metalen en waardevolle materialen die ze bevatten, gaan naar de verwerkingsindustrie. Maar ze bevatten ook schadelijke stoffen. Daarom een aantal nuttige tips:

(lees verder op de volgende pagina)