5 opvallende manieren van solliciteren

Blaas iedereen omver met een originele aanpak!

Je moet het werkzoekenden niet vertellen: het is bijzonder frustrerend om dagelijks een aantal sollicitatiebrieven te schrijven, waarvan het merendeel niet eens wordt beantwoord. Wellicht belanden ze tussen de stapel andere of meteen in de vuilnisbak van de potentiële werkgever.

Sollicitanten zoeken steeds meer creatievere manieren op om zichzelf aan te prijzen. Nu en dan duiken verrassende verhalen op van werkzoekenden die uiteindelijk een job vonden. Een paar voorbeelden:

1. Originele koekendoos

Christel, een studente die aan de slag wou als designer, ontwierp in haar laatste studiejaar zelf een originele koekendoos, vulde ze met eigen gebakjes en verstuurde die naar het bedrijfje waarvan ze deel wilde uitmaken. Een bijgesloten briefje zei genoeg: “Ik weet dat u 8 mensen in dienst hebt. Trakteer ze met een koekje! Het negende is voor uw nieuwe medewerkster, dus dat heb ik intussen zelf al verorberd!”

2. Eén brok energie

Pieter verwerkte zijn cv op de achterkant van een doos ontbijtgranen. Onder de opschriften ‘voedingswaarde’ en ‘ingrediënten’ prees hij op een ludieke manier al zijn kwaliteiten aan als ‘één brok energie’.

[related-posts]

3. Een broodje met… cv

Goedele werkte enkele uren per dag in een broodjeszaak. Telkens er een bestelling van een bedrijf moest verpakt worden, voegde ze haar cv bij. Nog voor ze afstudeerde, had ze drie werkaanbiedingen.

4. Werkneemster te koop

Onder de titel ‘Vrouwen en mannen TE KOOP’ vertelden we hier al eerder het verhaal van Judith Dillen uit Schoten die via de site ‘2dehands.be’ haar kwaliteiten ‘verkocht’ aan potentiële werkgevers. Intussen is zij fulltime aan de slag als ‘consulente’ in een interimkantoor in Kapellen.

5. Een video als cv

Tot slot: steeds meer werkzoekenden vergeten de klassieke brief en cv en sturen de mogelijke werkgevers een videootje per e-mail, waarin ze zichzelf voorstellen.

Geloof het of niet, maar 40 jaar geleden stuurde ik mijn cv op bij wijze van een cassetje. Ik ging voor mijn cassettespeler zitten en nam een gespeeld sollicitatiegesprek met mezelf op met afwisselende stemvervormingen. Er wel bij vertellen dat het om een stemopdracht ging: het Davidsfonds zocht voorlezers van boeken voor kinderen en ouderen. En jawel, ik heb het jaren gedaan!