17 quotes over wijn

Niet Frankrijk staat aan de top van grootste wijndrinkers!

Wie de komende weken in het zuiden vertoeft, zal wellicht meer wijn consumeren dan gewoonlijk. Wie Frankrijk zegt, denkt aan wijn. Nochtans zijn de Fransen niet de grootste wijndrinkers. Verrassend maar waar: 5 microstaten bevolken de Wine List top 10 van landen waar het meeste wijn wordt geschonken per hoofd van de bevolking. En op kop staat… Vaticaanstad, jawel!

Er wel bijvertellen dat Vaticaanstad slechts 836 officieel geregistreerde inwoners telt. En die populatie bestaat hoofdzakelijk uit volwassenen: meestal oudere, hoogopgeleide mannen die doorgaans in gezelschap eten, wat de wijnconsumptie aanmoedigt. Daarnaast wordt er nogal wat ‘miswijn’ gedronken, maar die hoeveelheid is maar een klein procent van de 62 liter die er in Vaticaanstad per hoofd van de bevolking en per jaar achterover wordt gekapt.

Een bijkomende reden van deze hoge score is dat er in Vaticaanstad slechts één supermarkt is en daar worden de beste wijnen veelal taksvrij verkocht. In de Wine List topt 10 staat Frankrijk slechts op de vijfde plaats na de dwergstaten Vaticaanstad, Andorra, Luxemburg en het eiland Norfolk.

Maar niet alleen geestelijken proeven maar wat graag van de lekkere wijnen die er wereldwijd worden geproduceerd. Voor vele schrijvers en songmakers was wijn een rijke bron van inspiratie. Hier een bloemlezing, al zijn de meeste auteurs onbekend. Te dronken om hun naam te herinneren?

(lees verder op de volgende pagina)