Zeven weetjes over zweetjes

Ben jij ook zo’n zweter?

Ook naar Engeland-Italië gekeken? Bij temperaturen van om en bij de 30° C in het zuidelijke Brazilië moesten 22 spelers anderhalf uur lang achter een bal aanhollen. Het zweet drupte in die mate van hun lijven, dat het na afloop wel leek of ze in de regen hadden gespeeld. Bij benadering verloor elke speler tijdens de wedstrijd twee à drie liter lichaamsvocht!

Maar zelfs in rust verliezen jij en ik bij warm weer behoorlijk wat zweet, wanneer de ‘thermostaat’ in onze hersenen (de hypothalamus) signaleert dat onze zweetklieren aan de slag moeten. En goed om weten is ook dit:

1. Afkoelen:

Zweet bestaat bijna geheel uit water. 0,2 tot 1 procent van zweet wordt gevormd door mineralen. Gezond of ongezond, het is een fabeltje dat zweten een natuurlijk mechanisme is, dat alle slechte stoffen uit ons lichaam bovenhaalt. Het zweet dient louter om onze huid af te koelen. Het is een middel om warmte af te voeren.

2. Overal zweetklieren:

We hebben zweetklieren over het gehele lichaam en dit zijn er in totaal twee tot vier miljoen (!). Alleen de zogenaamde ‘apocriene’ zweetklieren scheiden snel vocht af tijdens fysieke inspanningen. Die bevinden zich voornamelijk in de oksels en de borststreek, rond de anus en de genitaliën. Dit type zweetklier wordt pas actief in de puberteit.

[related-posts]

3. Zweethanden?

Tijdens situaties van stress, angst, nervositeit en allerlei emotionele spanningen gaan andere zweetklieren aan het werk, die zich vooral veruiterlijken via de handpalmen, de voetzolen en het voorhoofd.

4. Mannen vs. vrouwen:

Vrouwen hebben meer zweetklieren dan mannen, maar de mannelijke zijn actiever, waardoor ‘het sterke geslacht’ ook sneller de zakdoek bovenhaalt om de zweetdruppels te stelpen.

5. Geurig:

Zweet gaat pas ruiken, wanneer het vanuit de zweetklieren aan de oppervlakte van de huid is gekomen. Daar zetten bacteriën het vocht om in een goedje dat zo karakteristiek ruikt.

[related-posts]

6. Gebruik van deodorant:

Deodorant heeft alleen effect op een droge, schone huid. Wanneer je al bezweet bent, of je kleding is vies, dan is ‘even bijvegen of -sproeien’ zinloos. Ook heeft het geen zin om deodorant aan te brengen, wanneer je net met vochtige oksels uit de douche bent gekomen.

7. Alcohol:

Het is fout te denken dat je een teveel aan alcohol kan ‘uitzweten’ door een uurtje te gaan sporten. Integendeel, je gaat nog meer dehydreren en de kater wordt nog erger.

Uit de resultaten van ettelijke onderzoeken in dit verband door de jaren heen, raadt men aan om tijdens de zomermaanden áltijd en wáár ook een flesje natuurlijk mineraalwater bij de hand te hebben. En geef toe, ook dát kan smaken, ja toch?