Wist jij dat de verhoudingen op wereldkaarten niet kloppen?

Zeer misleidend!

De reden waarom sommige landen groter of kleiner lijken op wereldkaarten dan andere, is omdat ze simpelweg groter of kleiner zijn of dankzij de Mercatorprojectie. Dat is een kaartprojectie die genoemd is naar de Vlaamse cartograaf Gerardus Mercator, die deze projectie in 1569 introduceerde. De projectie is een belangrijk speciaal geval van de hoekgetrouwe cilinderprojectie. Dit wil zeggen dat de hoeken tussen verschillende richtingen op de kaart gelijk zijn aan de hoeken tussen die richtingen op het aardoppervlak. Dit betekent in dit geval onder andere dat alle meridianen loodrecht op alle parallellen staan.

Ok, dit klinkt misschien een beetje moeilijk. Kort samengevat wil het zeggen dat de grootte van objecten vervormen afhankelijk van hun positie ten opzichte van de evenaar. In bepaalde gebieden dichtbij elkaar kloppen de verhoudingen wel, maar landmassa’s als Groenland en Antarctica die veraf liggen, lijken veel groter dan ze in werkelijkheid zijn. Zeker als je ze vergelijkt met de massa’s van andere grote landen op diezelfde kaart.

Ben je nog niet helemaal mee? Dan zullen we het duidelijk maken aan de hand van vijf concrete voorbeelden.

Dit is een normale wereldkaart. Groenland is de grote massa in het wit en heeft een oppervlakte van 2,1 miljoen km². Brazilië, in Zuid-Amerika, heeft een oppervlakte van 8,5 miljoen km², maar lijkt op deze kaart toch veel kleiner.

wereldkaart

Dit zou gebeuren als we de oppervlakte van Groenland in Brazilië (blauw) zouden plaatsen of in de Verenigde Staten (paars). Vreemd hé? Want op een wereldkaart dacht je vast altijd dat Groenland zoveel groter was dan die landen.

map5


(lees verder op de volgende pagina)