Wat is coulrofobie?

fear

Angst is een universele menselijke eigenschap

Hoewel we vaak zelf beseffen dat onze angsten irrationeel zijn, geraken we er toch moeilijk vanaf. Sommige mensen hebben hoogtevrees of pleinvrees, anderen zijn buitengewoon bang van bepaalde soorten ongedierte. Voor al die angsten bestaat er meestal een woord dat eindigt op –fobie. De meeste mensen weten dat arachnofobie een benaming is voor spinnenangst en dat mensen die zich ongemakkelijk voelen in kleine ruimtes waarschijnlijk lijden aan claustrofobie.

Naast de bekende toppers bestaan er echter nog heel veel andere fobieën, die vaak niet zo bekend zijn. Neem bijvoorbeeld coulrofobie. Dat is de angst voor… clowns.

[related-posts]

Het lijkt misschien vreemd, maar als je erover nadenkt, is het best begrijpelijk. Clowns zijn mensen die er onherkenbaar uitzien en die er een heel groteske verschijning op nahouden. Ze lijken zelfs amper nog menselijk. Clowns zijn bedoeld om grappig te zijn, maar bestaat er eigenlijk wel iemand die hun uiterlijk echt leuk vindt? Felgekleurd haar, vreemde neuzen, donkere make-up rond de ogen… Eigenlijk is het allemaal behoorlijk vreemd.

horrorclown
Geef toe, clowns kunnen eng zijn.

Dat vond ook de wereldberoemde horrorauteur Stephen King, die een enge clown gebruikte als inspiratie voor zijn bestseller It (in het Nederlands verschenen onder de titel Het). Het bovennatuurlijke monster in dat boek verschijnt in de vorm van een kleurrijke clown met een onheilspellende grijns. Geef toe, het heeft iets lugubers.

Als je last hebt van coulrofobie, hoef je je dus helemaal niet te schamen. Je bent zeker niet alleen. Naar verluid lijdt zelfs Johnny Depp aan deze fobie.