Wat betekent het nummer 57 op een fles Heinz ketchup?

Het verwijst helemaal niet naar een jaar.

Er zijn verschillende merken die een speciale betekenis hechten aan een specifiek nummer. Meestal heeft dat nummer te maken met het geboortejaar van de oprichter, of met het jaar waarin het merk ontstond. Bij Heinz is het anders. In tegenstelling tot wat je misschien dacht, verwijst 57 helemaal niet naar het beginjaar van het merk. Heinz werd immers in 1869 al opgericht.

Wat betekent 57 dan wel?

57 zou, aldus de marketing van het merk, verwijzen naar de 57 verschillende smaken. Al klopt dit niet helemaal, want eigenlijk had de ketchup van Heinz van in het begin al meer dan 60 smaken. Toch hield de oprichter, Henry Heinz, meer van het nummer “57”. Het had een speciale betekenis voor hem. Het geluksnummer van Henry was namelijk 5 en dat van zijn vrouw 7.

Het is een keuze die op het eerste gezicht erg lukraak lijkt, maar de “57 vari√ęteiten” slogan werkte duidelijk, want zijn bedrijf groeide snel. Het logo met nummer was al snel in elke winkel te vinden. Zou Heinz met “zijn” 57 dan √©cht een geluksgetal gevonden hebben?