Vanwaar de uitdrukking ‘Vijgen na Pasen?’

In Nederland zegt men ‘mosterd na de maaltijd’…

Vijgen na Pasen

Verse vijgen smaken helemaal anders dan de voorverpakte -doorgaans erg gesuikerde- gedroogde, gekonfijte vijgen die je, net als dadels, in alle grootwarenhuizen en gedurende alle seizoenen aantreft. De échte, geïmporteerde gerijpte vijgen vind je pas tijdens de late zomer in de winkels en je betaalt er al gauw 50 eurocent per stuk voor.

Vanwaar dan het verband met Pasen? In het christendom ging Pasen altijd vooraf door de vasten, wat betekende dat je 40 dagen lang op je voeding moest letten. Honderden jaren geleden al bestond er een lijst van wat je niet en wel mocht eten. Gedroogde vijgen waren zowat de enige lekkernij die werd toegelaten en werd met massa’s verorberd. Na de vastenperiode deed men zich weer tegoed aan de gebruikelijke voeding en waren vijgen plots overbodig.

[related-posts]

Toen later in het jaar de verse vijgen werden geoogst, werden die lang niet zo lekker bevonden voor onmiddellijke consumptie. Na de oogst ging men bijgevolg onmiddellijk over tot het drogingsproces en slechts een kleine hoeveelheid verse vijgen werd geëxporteerd. Ook al omdat ze snel verrotten.

Kortom, iets dat te laat komt en/of overbodig wordt, noemt men figuurlijk ‘vijgen na Pasen’.