Vanwaar de term ‘Dom Blondje?’

Al jaren circuleren er tientallen moppen over ‘domme blondjes’ en daar wordt nog smakelijk om gelachen ook.

Maar wààr halen blonde vrouwen die kwalijke reputatie in godsnaam vandaan?

Het is niet precies duidelijk waar de term ‘dom blondje’ vandaan komt. Feit is, dat het wereldwijd al bijna een eeuw een gangbaar gezegde is. Volgens ‘kenners’ werd de term in eerste instantie gebruikt om de filmactrice Marilyn Monroe te typeren. Marilyn Monroe was een bekende actrice in de jaren ‘50 en ‘60.

Marilyn speelde destijds in de film ‘Gentlemen prefer blonds’, wat zoveel betekent als ‘Nette mannen geven de voorkeur aan blond’. In die prent speelde ze een weinig intelligente, blonde vrouw. Dat beeld is Marilyn haar hele leven blijven achtervolgen.

[related-posts]

Anderen beweren dan weer dat ‘dom blondje’ een verwijzing is naar Jean Harlow. Jean Harlow is ook een actrice, maar ze leefde al in de jaren ‘20. Ze acteerde in films als ‘Platinum Blonde’ waarin ook zij een niet zo slimme, blonde vrouw neerzet. Vermoedelijk is zo in de jaren ‘20 in Amerika de uitdrukking ‘dumb blonde’ ontstaan. De rest van de wereld volgde vanzelf, in de eerste plaats via de filmindustrie.

Jammer genoeg zullen blondines die term niet snel van zich kunnen afschudden, zolang er filmpjes als dit op YouTube de ronde doen: