Steekt de pees van jouw pols uit? Dit is wat het betekent…

Aanwezig of afwezig.

Je lichaam geeft heel wat prijs over je gezondheid, maar eveneens over geschiedenis.  Het is namelijk zo dat een menselijk lichaam verschillende onderdelen heeft die niet gebruikt worden, maar die onze voorouders wel nodig hadden om te overleven.  Denk maar aan wijsheidstanden, een staart, de blindedarm enz.  Na verloop van tijd zijn er heel wat van deze structuren geëvolueerd, gezien ze overbodig zijn geworden, maar in sommige gevallen zijn ze nog aanwezig in hun oorspronkelijke vorm.

Doe even mee met een experimentje:

Leg je arm op een plat oppervlak, duw je duim tegen je pink en buig je hand lichtjes voorover.  Als je in het midden van je pols een lijn ziet verschijnen, betekent dit dat je een rudimentaire spier in je voorarm hebt.  Deze pees staat in verbinding met een spier die 10% tot 15% van de wereldbevolking niet meer heeft in een of in beide armen.  Of je deze spier nu hebt of niet, het maakt eigenlijk niet veel uit, gezien onderzoek geen verschil in grijpkracht noteert.

In onderstaande video van Vox wordt er nog meer interessante informatie over rudimentaire structuren in het lichaam gegeven.

Video “rudimentaire lichaamsstructuren”: