Slechts de helft van jouw (ingebeelde) vriendschappen zijn wederzijds

Sociaal dier of niet?

vrienden mannenMensen zijn niet gemaakt om alleen te zitten, maar wel om samen te komen: in verenigingen, als vrienden onder elkaar en sinds de opkomst van de sociale media zijn we nog veel meer met elkaar verbonden. Het geeft aan dat de mens een sociaal dier is. Maar toch denken we niet allemaal hetzelfde over het begrip vriendschap.

Een Amerikaanse studie bij 84 studenten wees uit dat het begrip vriendschap slechts bij 53% van de ondervraagden door beide partijen werd bevestigd, wat toch erg opvallend is. Eén op de twee noemt iemand een vriend, terwijl de vriend in kwestie een andere mening heeft en de relatie niet zo aanvoelt. De reden hiervoor is dat mensen een andere omschrijving geven aan het begrip vriendschap.

Volgens psycholoog Ronald Sharp hebben veel mensen uit het oog verloren wat vriendschap precies is. Een vriend is iemand waarvoor je bewust tijd maakt en moeite doet om elkaar te begrijpen, in welke omstandigheden dan ook. Vriendschappen blijven best beperkt. Het is onmogelijk om 20 échte vrienden te hebben. Als dat toch zo is, dan zal jouw tijd zeker niet evenredig verdeeld zijn over allemaal en ontstaat dus vanzelf een onderverdeling.

Als een vriendschap niet actief en zeer regelmatig gevoed wordt langs de twee kanten, dan is die persoon per definitie eerder een kennis. Maar laat het duidelijk zijn: ook met kennissen kan je een leuke en toffe band opbouwen.