Ruikt een grote neus beter dan een kleine?

De 5 grootste speurneuzen zijn… dieren!

Nee, de grootte van je neus bepaalt in ’t geheel niet hoe goed je kunt ruiken. Vrouwen ruiken gemiddeld beter dan mannen, maar hebben een kleinere neus. En kleine kinderneusjes ruiken beter dan grote volwassen neuzen.

De grootste speurneuzen zijn echter geen mensen, maar dieren. Van afgerichte honden is het algemeen bekend, maar behalve het speuren naar menselijke overschotten en drugs, is de hond nog tot veel meer in staat. Met in zijn spoor een resem andere dieren die ook prat mogen gaan op hun uitzonderlijke reukorgaan. Een overzicht:

[related-posts]

1. Honden:

Hondje 2

Honden hebben een 10 tot 100 miljoen keer gevoeligere neus dan mensen. Speurhonden kunnen naast narcotica en explosieve materialen ook geld opsporen, verstopte lijken, onzichtbare bloedsporen, sperma of de plek waar een brand ontstaan is. Ze worden getraind om één geur te herkennen. In de medische wetvlinderenschap worden tegenwoordig honden -en met name vooral de labradors- ingezet om zelfs de aanwezigheid van kankercellen in iemands lichaam te ruiken en detecteren.

2. Bijen:

Bij

Bijen kunnen vanop een afstand van één kilometer een geur waarnemen. Ze worden ingezet bij het zoeken naar explosieve stoffen. In Engeland zijn de ‘sniffer bees’ vaste medewerkers binnen een politieteam.

[related-posts]

3. De Gambiaanse hamsterrat:

Gambiahamsterrat

De Gambiaanse hamsterrat kan landmijnen opsporen zonder ze te laten afgaan. Waar gespecialiseerde militairen twee dagen voor nodig hebben, doen de ratten in een tijdspanne van twee uur. Ze besnuffelen een bepaalde zone, blijven stokstijf staan bij enig onheil en beginnen zowaar te krijsen. Altijd prijs!

4. Muizen:

Ook muizen worden ingezet om landmijnen en ondergrondse explosieven op te sporen. Ze werden genetisch aangepast om hun neuzen supergevoelig te maken voor de geur van landmijnen. De knaagdiertjes worden door een Belgisch bedrijf getraind in Tanzania. Daar worden ze ook gebruikt om te ruiken of iemand tuberculose heeft. Dat werkt sneller dan een diagnose te stellen met een microscoop.

[related-posts]

5. Vlinders:

Vlindertuin

Vlinders blijken ook over een uitzonderlijke reukzin te beschikken. De meeste vlinders hebben hun vaste stek en bezoeken in de zomermaanden kennelijk hun toegeëigende bloemen, al kost ze dat ettelijke kilometers vliegen. Meestal nemen ze ook de basiskleur aan van de flora die ze bezoeken. Maar over hun nut tasten onderzoekers en wetenschappers vooralsnog in het duister.

Ik heb ze soms wel in mijn buik, de vlinders, maar toch niet om een kankercel te ontdekken, zeker?