Ook zoveel last van vliegen?

Eén troost: ze zijn geen lang leven beschoren.

Rond deze tijd van het jaar vieren vooral de muggen feest, maar vreemd genoeg heb ik er weinig of geen last van. Wel heb ik de indruk dat er een heuse vliegenplaag gaande is. Althans in mijn directe omgeving. En het zíjn ook halsstarrige plagers! Al vijf vliegenmeppers heb ik kapot geklopt en toch weten de meeste beestjes me telkens te ontsnappen. Vliegensvlug! Vooral in de keuken zijn ze ware lastposten. Ik kan geen pot open laten staan, geen gerecht ongedekt, of ze komen zich met mijn kookkunsten bemoeien.

En ook in de buurt van mijn pc zijn ze niet weg te slaan. Ze lijken me tammer dan ooit en soms zetten ze zich botweg op mijn toetsenbord, alsof ze het alfabet uit het hoofd willen leren. Eendagsvliegen zijn het alleszins niet, want ik heb het gevoel dat ze intussen toch al een kleine maand bij me logeren. Maar enig opzoekwerk leerde me dat dit niet eens mogelijk is, want de gewone, volwassen ‘huisvlieg’ leeft gemiddeld 16 à 24 dagen.

[related-posts]

Er bestaan inderdaad verschillende soorten vliegen en als je detailfoto’s bekijkt, zijn het best mooie insecten. Blijkt bovendien dat het nuttige ‘proefdiertjes’ zijn en dat bepaalde ontwikkelingsstadia van de huisvlieg kunnen bijdragen tot forensisch onderzoek. Door de vliegen te onderzoeken die zich massaal nestelen rond een gevonden lijk, zal men bijna precies het tijdstip van overlijden kunnen bepalen.

De kleine, zwarte pestkopjes lijken dan wel allemaal exact op elkaar, de mannetjes zijn een paar millimeter kleiner dan de wijfjes. Opmerkelijk zijn de vrij grote vermiljoenrode ogen. Die bestaan uit een groot aantal kleinere suboogjes. Daarom worden ze ook samengestelde ogen of ‘facetogen’ genoemd. Ze zijn zeshoekig van vorm en hebben elk een lensje. Kortom, een vlieg kan letterlijk alle kanten uitkijken. Dit uitzonderlijke gezichtsvermogen in combinatie met de twee antennes aan de voorzijde van de kop zorgen ervoor dat de vlieg zich ontzettend snel uit de voeten kan maken.

[related-posts]

Groene vlieg 2

Dat vliegen ‘vuile’ beestjes zijn, strookt met de waarheid. Ze bijten of steken niet, maar ze verspreiden wel ziekteverwekkers als virussen, schimmels en bacteriën. Die brengen ze ongemerkt over van een onhygiënische ondergrond zoals dierlijke uitwerpselen naar een hygiënisch oppervlak zoals bv. een vers gesmeerde boterham. Met alle gevolgen van dien!

En nog een vies weetje: Als je vliegen in je slaapkamer hebt huizen, weet dan dat het niet ongewoon is dat ze zich ‘s nachts tijdens je slaap op je lippen zetten om op die manier speekselvocht te drinken. Enfin, eet smakelijk en slaap zacht!..