Ook last van pissebedden?

Momenteel vieren ze hoogtij in je huis en je tuin.

In een tweede betekenis zijn pissebedden in alle verklarende woordenboeken personen die in hun bed plassen, maar in de éérste betekenis zijn het vrij vieze, wormachtige kevertjes die iedereen al wel gezien heeft, maar waarvoor niemand ooit een andere naam heeft bedacht. Al worden ze in sommige streken ‘muurvarkentjes’ of ‘platte zeugen’ genoemd.

Door de milde temperaturen van de afgelopen winter zijn ze meer dan ooit aanwezig in en om je huis en blijken ze ook op te duiken in verschillende soorten. Momenteel is in Nederland zelfs een grootschalig ‘pissebedonderzoek’ aan de gang. Men maakt gewag van zeven gelijkaardige soorten en het zouden geen Hollanders zijn, als ze er ook geen naam voor bedachten: van de oprolpissebed en de kelderpissebed over de zwartkoppissebed tot de blauwe pissebed.

[related-posts]

Noot: in feite zijn de beestjes niet eens insecten, maar behoren ze in wetenschappelijke termen tot de ‘schaaldiertjes’, meer bepaald tot de kreeftachtigen.

Pissebedden 2

De pissebedden verschuilen zich doorgaans onder vochtige bloempotten en -bakken, onder stenen en deurmatten. Ze zijn vooral ’s nachts actief en dan durven ze wel eens tegen de muren van je huiskamer aan te kruipen. Het overgeleverde volksgeloof stelt dat kinderen ophielden met bedplassen, wanneer ze sliepen op een bedje van hooi, waarin een nest pissebedden huisde. Meer nog: in de late Middeleeuwen verwerkte men de beestjes in papjes en thee als ‘medicijn’ voor al wie met plasproblemen te kampen had.

Zou er in ‘Cola light’ ook een bepaald extract van dit beestje verwerkt zijn? Eén glas drinken en ik ga drie keer per uur naar de plee!…