Neem zelf de proef op de som

Een mens kan geen ogen genoeg hebben.

Ik kon het lachen niet laten, toen mijn moeder zaliger herhaaldelijk zei “Ik heb geen ogen op mijn gat, hé zeg!”, wanneer mijn vader zaliger opmerkte dat ze mijn broers en zus ongewild uit het oog verloren had.

Sommige spinnen mogen dan wel over 8 ogen beschikken, de mens heeft er helaas maar twee. In de wagen, voorzien van zij- en achteruitkijkspiegels, zien we meestal veel meer dan wanneer we simpelweg op wandel zijn. Hoe volmaakt de Schepper de mens ook creëerde, een paar ogen méér zou geen overdreven luxe zijn.

[related-posts]

Stel dat je met maar één oog door het leven zou gaan. Je zou je zowaar gehandicapt voelen. Je zou immers niet eens over je schouder kunnen kijken! Neem zelf de proef op de som: als je je rechteroog sluit en je probeert over je rechterschouder te kijken, zal je meteen merken dat dit niet lukt en dat je neus in de weg zit. Je kijkbereik bedraagt amper één volledige meter! Je kan je ogen niet geloven.

Doe je hetzelfde met je linkeroog, zal je gezichtsvermogen er niet op verbeteren. Integendeel, bij de meeste mensen is de linkerhelft de ‘slappe kant’ van het lichaam, hoewel het de hartkant is.

Oefening baart kunst, maar niet in dit geval. Elke mens heeft nu eenmaal zijn beperkingen. Gelukkig maar, zeker?…