Maandag 19 januari is ‘Blue Monday’

Enige last ervaren van de meest deprimerende dag van het jaar?

Dit heeft niets met de Speciale Feestdagenkalender te maken, maar met… wetenschap, zowaar! De datum verschilt van jaar tot jaar, maar het is telkens de maandag van de laatste volledige week van januari. Blue Monday of ‘deprimaandag’ staat in verschillende continenten synoniem voor de zogenaamd meest deprimerende dag van het jaar.

De vader van Blue Monday is de Britse psycholoog Cliff Arnall. Hij bedacht in 2005 een -naar eigen zeggen- wetenschappelijk verantwoorde formule waaruit zou blijken dat deze maandag in januari de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. Dit zou volgens de wetenschapper te maken hebben met het feit dat goede voornemens mislukt zijn en de vakanties ver weg lijken. Daarnaast zijn de dagen nog donker en is de maandag voor veel mensen de eerste dag van de werkweek.

[related-posts]

Arnall werd in academische kringen overladen met bakken kritiek, maar desondanks wijdden grote kranten en andere media al jarenlang kritiekloos aandacht aan het fenomeen. Toeval of niet, de jongste jaren was het op Blue Monday ook niet bepaald opbeurend weer. En dit jaar was geen uitzondering. Na een paar weken zonder sneeuw, vielen ’s ochtends de vlokken sneeuw gedwee uit de hemel en lag overal in Vlaanderen het wegdek er niet echt ideaal bij.

Ook presentator Peter Verhulst van vrt Radio 2 was deze droeve dag niet ontgaan. Toen hij kort na de middag aan zijn programma begon, maakte hij korte metten met dit fenomeen en zei meteen dat hij er een ‘Sunny Monday’ van zou maken en prompt reeg hij het ene vrolijke muziekje na het andere aan elkaar. En daar kwam pientere Peter nog nauwelijks tussenbeide. Dit mag hij wel meer doen op maandag!