Kun je bruinen door achter het raam in de zon te zitten?

Wie wil er in de lente al geen eerste laagje bruin?

Het is nog vrij fris voor de tijd van het jaar, maar eenmaal de zon de kop opsteekt, kan het in de veranda al behaaglijk warm zijn en is het fijn vertoeven in de zonneschijn. Geen idee of jij er ooit bij stilstond of het hebt ervaren, maar zou je een mooi bruin tintje kunnen krijgen als je achter de ramen in de zon gaat zitten?

Het antwoord is ‘ja’, maar dan moet je er wel letterlijk een ‘marathonzitting’ van maken. Het ultraviolette licht van de zon is verantwoordelijk voor de bruine kleur. Maar ook voor… zonnebrand. Wie dezer dagen veel in zijn serre bezig is, riskeert het om er zo rood als een tomaat buiten te stappen. Grapje.

De golflengte van de straling van de zon varieert tussen de 100 en 4000 ångström. Een ångström is één tiende van een miljardste meter. Bruin word je vooral van UV-straling tussen 2900 en 3050 ångström. Normaal glas laat echter geen stralen door onder 3000 ångström en zal je dus beschermen tegen verbranding.

[related-posts]

Maar wie lang genoeg achter en onder glas vertoeft in een stralende zon, krijgt wel degelijk een kleurtje. Voor zonnebrand of een zonneslag hoef je niet te vrezen.

Hoe kun je dan wel vrij snel bruin worden onder de glazen hemel van overdekte buislampen in het solarium? Daar maken ze gebruik van een speciaal soort glas dat voor een groot deel uit kwarts bestaat. En dat laat wel alle golflengten door. Maar voert men de UV-straling op tot meer dan 4000 ångström, dan bestaat heus wel de kans dat je wordt opgezadeld met… een zonneslag, jawel!