Kauwgom versterkt de hersenen

Kauwen heeft gunstige effecten op het geheugen.

 

Kauwgommachine

Verschillende onderzoeken, zoals de studie van de Universiteit van Cardiff in Wales (VK), tonen aan dat kauwgom positieve effecten zou hebben op het geheugen.  Bovendien zou kauwgom de alertheid verhogen, angst en slecht humeur verminderen en het leren bevorderen.

Een onderzoek gepubliceerd in “Live Science” beweert dat dit komt, omdat kauwgom de cognitieve vermogens van onze hersenen verbeteren.

Wetenschappers noemen dit “opwinding veroorzaakt door kauwen”.  Wanneer je op kauwgom kauwt, nemen je hartslag en bloeddruk toe, waardoor je hersenen een verhoogde bloeddoorstroming krijgen.

[related-posts]

Om dit alles nog eens na te gaan, voerde de Saint Lawrence universiteit (VS) een onderzoek uit met 224 studenten die een geheugentest moesten ondergaan.  De jongeren werden opgedeeld in drie verschillende groepen: de eerste groep kreeg kauwgom vijf minuten voor de test, de tweede niets en de laatste groep mocht constant blijven kauwen.

De resultaten: de eerste groep die enkel kauwgom kreeg voor de test, scoorde het beste.  De voordelen van kauwgom blijken echter slechts voor een korte periode te werken, gedurende ongeveer 20 minuten.