Wanneer je hoort wat er zo speciaal is aan de kunstwerkjes van Willard Wigan, dan ben je stomverbaasd!

Is dit de meest geduldige kunstenaar ter wereld?

Zowel voor jou als voor mij is het al moeilijk om het eindje garen in het oog van een naald te krijgen. De Britse kunstenaar Willard Wigan heeft een unieke microkunst ontwikkeld die hij als enige ter wereld beheerst maar die hem intussen beroemd en rijk maakte. Zijn kunstwerkjes worden begeerd als diamanten, al moet je als koper wel over een microscoop beschikken om van de aankoop te kunnen genieten.

Willard was op school al een zonderling baasje en in de ogen van de leerkrachten was hij maar een onoplettende ‘prutser’. Maar ‘prutsen’ was nu net letterlijk het liefste wat hij deed. Met allerlei materies knutselde hij piepkleine sculptuurtjes in elkaar en daar kon hij dagen mee zoet zijn. De jonge Willard besefte gaandeweg dat hij een bijzondere aanleg had voor dit soort van kunstwerkjes en wilde almaar meer: van kleiner naar kleinst.

Zijn atelier lijkt meer op een labo maar intussen specialiseerde de man zich in het creƫren van minuscule kunstwerkjes die hij aanbrengt in de ogen van naalden. Daar moet je ontzettend veel geduld voor hebben en al zeker een vaste hand. Bij de minste trilling kan je creatie naar de knoppen zijn. Willard Wigan leerde ook ademhalingstechnieken en meditatieoefeningen aan zodat ook zijn adem geen spelbreker kan zijn.

[related-posts]

De man werkt uitsluitend ‘s nachts aan zijn kunstwerkjes. Op deze manier heeft hij naar eigen zeggen minder last van de trillingen die door het verkeer veroorzaakt worden.

Video miniatuurkunstwerkjes: