Hoeveel mensen kan de aarde aan?

Of is de limiet al bereikt?

Er zijn meer dan 7 biljoen mensen op de wereld, en dat aantal is exponentieel aan het groeien. Op het einde van de eeuw zullen dat er 10 biljoen zijn. Maar kan de aarde dat wel aan? Dit animatiefilmpje illustreert waarom het onhoudbaar is voor onze planeet om zo veel mensen te voeden, zelfs als iedereen vegetariër wordt. Er zal simpelweg te weinig vruchtbare grond zijn om eten te hebben voor iedereen. Ook genoeg drinkbaar water vormt een probleem, dat niet meteen oplosbaar lijkt in de toekomst. Zeker als je kijkt naar onze westerse levensstandaard: we verbruiken nu al meer dan de aarde aankan.
Daar blijft het niet bij. Onze grote ecologische voetafdruk zorgt ervoor dat de wereld die we kennen in een veel te snel tempo opwarmt, wat desastreuze gevolgen heeft. Extreme weersomstandigheden zullen ervoor zorgen dat het hier voor de mens bijna onleefbaar wordt.
Conclusie? Met een bevolking van 10 miljoen is de limiet van de aarde eigenlijk overschreden. Al zal vooral de mens eronder lijden: hongersnood, gebrek aan water en extreme temperaturen zullen het zeer moeilijk maken voor ons om hier te (over)leven.

Video “Hoeveel mensen kunnen er op aarde leven?”: