Hoe lang gaat voedsel door je lichaam?

Mannen hebben een snellere spijsvertering dan vrouwen.

Als je op dit eigenste moment een broodje kaas -ik zeg maar wat- binnenspeelt, hoe lang duurt het dan voor je de resten ervan via het toilet doorspoelt? Om het grof uit te drukken: met welke snelheid gaat voedsel ‘van mond tot kont’?

Nachts eten

Omtrent dit onderwerp zijn verschillende onderzoeken verricht, maar uit alle resultaten is duidelijk dat mannen dit proces sneller ondergaan dan vrouwen. Het ‘zwakke geslacht’ doet er gemiddeld 47 uur over, het sterke geslacht gemiddeld 33 uur. Verbazende cijfers, maar ze mogen en kunnen geen algemene norm zijn. Feit is dat het hele proces verschilt van mens tot mens en zeker afhankelijk is van het type voedsel dat je eet. Mensen met een snelle stofwisseling zullen er korter over doen dan personen met een langzame stofwisseling. En dat zijn niet per se vrouwen!

[related-posts]

Water drinken

Vast staat dat ‘fastfood’ ook letterlijk sneller de hele spijsvertering doorworstelt, wat zeker niet wil zeggen dat het daarom voedzamer is! De spijsvertering begint in feite al in de mond en daarom zijn rustig eten en kauwen erg belangrijk. Ook drinken is belangrijk, maar dit is een totaal ander onderwerp, ook al omdat drank ándere organen in je lichaam aan het werk zet.

Zonder eten kan niemand overleven. Het voedt je bloed en bijgevolg ook je conditie. Als je kind of je hond per ongeluk iets inslikt dat niét doorheen het hele spijsverteringsstelsel gaat, verlaat ‘het ding’ al na ongeveer 6 uur het lichaam via de ontlasting.