Het langste concert in de wereld zal 639 jaar duren

Een concert dat tot het jaar 2640 zal duren.

In 2001 begon een heel speciaal concert in de Sint-Burchard kerk in Halberstadt in Duitsland.  Het bestaat uit één muziekstuk met de naam “As Slow As Possible”.

Het duurt 639 jaar lang:

Het stuk werd in 1985 geschreven door componist John Cage, die er geen tijdsduur voor had opgegeven.  Er werd beslist om het 639 jaar te laten duren.

De reden hiervoor is, dat toen het concert in 2001 begon, het precies 639 jaar geleden was dat Nicolaus Faber het eerste kerkorgel maakte.

Vorige opvoeringen van het muziekstuk duurden tussen de 29 en 70 uur.

Uitzonderlijk langzaam:

De uitvoering gebeurt door een automatisch orgel, dat bijna heel de tijd een soort van meditatieve toon uitstoot.  Het stuk gaat namelijk zo langzaam, dat bezoekers vaak maanden of soms zelfs jaren moeten wachten tot er een toonsverandering gebeurt.  In 2008 bijvoorbeeld, kwamen meer dan 1.000 mensen luisteren naar de verandering van de noot.

Oorspronkelijk was het orgel zelfs niet volledig gebouwd, toen het concert begon.  Gezien het stuk zo langzaam vordert, konden er pijpen aan het muziekinstrument toegevoegd worden, terwijl de muziek gespeeld werd.

[related-posts]

Sponsor een noot:

Wil je graag een noot sponsoren, dan is dat mogelijk vanaf een donatie van €1.000.  Sponsors kunnen een jaar kiezen tot aan het einde van het concert in 2640 en krijgen een metalen opschrift met hun naam en jaar in de kerk.

Heel rustgevend:

Verschillende mensen vinden de monotone klanken en traagheid van het stuk enorm rustgevend.  Vooral in het hectische moderne leven, zou de muziek een baken van kalmte zijn.

Video van langste concert in de wereld: