Waar gaat je vet eigenlijk naartoe als je gewicht verliest?

Kan het zomaar verdwijnen?

Ondanks de vele informatie over diëten en gewicht, blijven er een heleboel misconcepties over de biologische aspecten van gewichtsverlies bestaan. Sommige mensen denken dat vet naar energie of warmte wordt omgezet, anderen denken dat vet op een bepaalde manier wordt verteerd en afgescheiden of zelfs wordt omgezet in spieren. Maar vet verdwijnt via een heel ander proces. Volgens professor Andrew Brown van de Universiteit van New South Wales en Australische fysicus Ruben Meerman, adem je het vet uit wanneer je gewicht verliest. Ze publiceerden hun berekeningen die zijn gebaseerd op al bestaande kennis over biochemie in the British Medical Journal.

In een interview met de krant van de Australische universiteit UNSW legt Ruben Meerman uit dat “er verbazend veel verwarring en onwetendheid bestaat over het metabolische proces van gewichtsverlies. Het correcte antwoord is dat het grootste deel van de massa wordt uitgeademd als koolzuur. Het gaat letterlijk de lucht in.”

De wetenschappelijke uitleg gaat als volgt: Het teveel aan koolhydraten en proteïnen wordt omgezet in chemische bestanddelen die tryglycerides worden genoemd en die nadien in de vetcellen worden opgeslagen. Wanneer je gewicht verliest, wordt het koolzuur dat in de vetcellen zit opgesloten, vrijgelaten.

Om het even met cijfertjes te zeggen: 10 kilogram menselijk vet vraagt om de inademing van 29 kilogram zuurstof en produceert 28 kilogram koolzuur en 11 kilogram water. Eigenlijk zijn je longen dus het belangrijkste uitscheidingssysteem om al die kilo’s te verliezen! Kun je dan grammetjes of wie weet zelfs kilo’s verliezen door wat meer in- en uit te ademen? Blijkbaar niet. Het leidt, aldus Meerman enkel tot hyperventilatie, duizeligheid en bewustzijnsverlies.

ademen_yoga