Flitsmarathon is Woord van het Jaar 2014

Kinderen kiezen een Engelstalig drieletterwoord.

Nadat de woordenboekenuitgever Van Dale eerder al een aantal woorden had vooropgesteld, kon iedereen tijdens de jongste weken zijn stem uitbrengen en wellicht heb jij dat ook gedaan. Indien dit zo is, dan ben jij één van de 36.000 mensen die hun voorkeur lieten noteren. Het woord ‘flitsmarathon’ haalde het met 24% van de stemmen. Daarmee is het de officiële opvolger van ‘selfie’, dat vorig jaar werd uitgeroepen tot Woord van het Jaar.

Flitsmarathon wordt door Van Dale gedefinieerd als ‘een politieactie waarbij de hele dag intensief geflitst wordt’. Op de tweede plaats strandde het woord ‘boterhammentaks’ (19%), gevolgd door ‘kamikazecoalitie’ (16%).

[related-posts]

Daarnaast werden er nog vijf ‘nieuwe’ woorden verkozen in vijf categorieën. In de categorie jongerentaal gaat de eerste plaats naar de ‘onesie’. In de nieuwe uitgave van Van Dale zal dit als volgt worden gedefinieerd: een ruimzittend, uit één deel bestaand huis- of pyjamapak dat alleen hoofd, handen en voeten vrijlaat, gewoonlijk met een ritssluiting aan de voorkant, soms met een capuchon. Hèhè, dat is een heel mondjevol!

In de categorie lifestyle wint de ‘overschotdoos’, wat zo veel wil zeggen als een doggybag. In de categorie sport & ontspanning ging de voorkeur uit naar ‘loomen’, wat betekent: het aan elkaar knopen tot een armband of een ander object van gekleurde elastiekjes met een soort haaknaald op een weefbord. In de categorie economie is dat de ‘perenboycot’; het niet meer invoeren van peren als pressiemaatregel en in de categorie politiek gaat het om het ‘Maggie-effect’, met name het effect dat bij verkiezingen het verlies voor een traditionele partij beperkt blijft dankzij de monsterscore van een enkele politicus. Dit woord dankt haar ontstaan aan politica Maggie De Block.

[related-posts]

In de marge van deze organisatie van Van Dale zocht Ketnet naar het Kinderwoord van het Jaar 2014 en vreemd genoeg werd het Engelstalige drieletterwoord OMG de winnaar van deze verkiezingen. OMG staat voor ‘Oh My God’. Het is een uitroep die vaak in conversaties en in de sociale media wordt gebruikt als reactie op iets dat als opzienbarend, spectaculair of afschuwelijk wordt ervaren.

Als de kindertaal almaar blijft verengelsen en men meer en meer gebruik zal maken van afkortingen, zou ik graag eens de toekomst willen kijken. Benieuwd hoe dit artikel er dan zou uitzien!