Een kerstman met een staart?

Van staart tot baard

De jak is het belangrijkste dier in Tibet. Dit enorme langharig rund voorziet de bevolking van wol, leer, boter en vlees. Maar behalve dit alles benutten de Tibetanen ongeveer alles wat het dier ook maar kan produceren. Zelfs de uitwerpselen van de jak worden gedroogd en zijn voor de Tibetanen het perfecte middel om een vuurtje te stoken!

Het vlees en de melk van de jak zijn het belangrijkste voedsel voor de bewoners van Tibet. Van de melk wordt ook jakboter gemaakt. De boter wordt niet alleen in de keuken gebruikt, ze doet ook dienst als zonnebrandcrème. Die beschermt het gezicht en de handen zowel tegen de felle zon als tegen de bijtende kou in het hooggebergte.

[related-posts]

De jakken zijn bijzonder sterke dieren. Op het platteland trekken zij de ploegen, maar ook op grote hoogtes voelt het dier zich in zijn sas. Vele Tibetanen werken als herder in de hoogvlaktes. De jakken zijn niet alleen hun rijdier maar ook hun lastdier. Jakken kunnen makkelijk 500 kg versjouwen en dit gedurende verscheidene uren zonder te rusten. Ze kunnen ook klimmen als berggeiten en bovendien kunnen de logge dieren ook moeiteloos zwemmen in de bergrivieren. Daarbij gebruikt hij zijn lange staart als roer.

De huid van de jak wordt verwerkt tot leer, maar de Tibetanen maken er ook boten van. Daarnaast maken ze van de huid en het haar samen ook hun tenten. De hoorns van een dode jak worden traditioneel boven de deurpost gehangen om de kwade goden te weren.

[related-posts]

En wat gebeurt er met de staarten van de gesneuvelde dieren? Raar maar waar, die zijn een niet onbelangrijk exportproduct. De harige lange staarten blijken het perfecte basismateriaal te zijn voor het vervaardigen van pruiken, snorren en baarden. In de Verenigde Staten wemelt het momenteel van kerstmannen en de kans is bijzonder groot dat Santa Claus zelf niet eens weet dat zijn hoofd ‘versierd’ wordt met de staart van een jak!

Of anders gesteld: ooit al een kerstman met een staart gezien?…