De reden waarom jij vaak koffie morst is niet onhandigheid!

Waarmee onderzoekers zich zoal bezighouden.

Ik mag mezelf tot de grote groep van ‘smossers’ rekenen. Het overkomt me bijna dagelijks dat ik mors, of het nu koffie is of een andere drank. Ik kan zelfs geen spaghetti eten zonder rode sausspatjes op mijn hemd achter te laten. Eén geruststelling: ik ben niet de enige en morsen heeft niets met onhandigheid te maken. Althans, dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Californië. Het is bijna belachelijk, maar men onderzocht er het ‘morsgedrag’ van de gemiddelde koffiedrinker!

Vooral op plaatsen waar koffieautomaten voor het personeel zijn geïnstalleerd, wordt wat afgemorst en al zeker wanneer die zich op een loopafstand van je bureau bevindt. Ik kan niet anders dan citeren uit het rapport van de onderzoekers, temeer omdat alles zo pseudo-ernstig wordt geformuleerd: “Het design van de gemiddelde koffiekop, onze manier van stappen en de eigenschappen van vloeistoffen zorgen er immers samen voor dat we bijna altijd morsen. Het onheil slaat meestal tussen de zevende en de tiende stap toe.”

[related-posts]

De onderzoekers stelden vast dat de natuurlijke frequentie van de heen en weer klotsende koffie nagenoeg identiek is aan het ritme van de menselijke pas. Daardoor wordt het klotsen van de koffie met elke stap versterkt. De situatie wordt helemaal dramatisch wanneer de drager even hapert of struikelt, want dan wordt in de koffiekop chaos gecreëerd, waardoor het risico op morsen nog groter wordt.

“Eén veelgebruikte tactiek werkt alvast niet,” aldus onderzoekersleider Rouslan Krechetnikov. “Nogal wat koffiedrinkers hebben de neiging om zo snel mogelijk met hun kop naar hun plaats te lopen. Ze denken zo de kans op morsen te verkleinen, maar bereiken juist het tegenoverstelde effect, want hun stapfrequentie zal daardoor nog meer overeenkomen met het ritme van het klotsen van de koffie. Om het gevaar op morsen te beperken, stap je dus beter traag.”

[related-posts]

Daarnaast manen de onderzoekers de koffiedrinkers ook aan niet naar hun voeten te kijken, maar hun aandacht op de koffiekop te concentreren. “Daardoor gaan we immers automatisch trager stappen, maar vooral zorgen we ervoor dat er minder chaotische bewegingen in de kop ontstaan,” stelden ze vast; “Dit heeft wellicht te maken met kleine correcties die met de handen worden gemaakt en die deze chaos helpen voorkomen.”

Tenslotte drukken de onderzoekers de koffieliefhebbers op het hart niet te snel te vertrekken, maar langzaam het tempo op te bouwen. Wanneer men te snel vertrekt, ontstaat er immers meteen een grote golf in de kop, die ongetwijfeld na enkele stappen tot morsen zal leiden.

[related-posts]

De onderzoekers deden ook een aantal voorstellen voor het design van koffiekoppen dat morsen moet voorkomen. Zo zou een flexibele beker of een aantal ringen aan de binnenkant van de tas het klotsen kunnen helpen absorberen.

Voilà, nu ben je toch heel wat wijzer geworden, nee? Zulke rapporten halen de wereldpers moet je weten, maar ik vraag me af hoeveel maanden en vuile hemden dit onderzoek in beslag nam. Werden die onderzoekers voor dit onderzoek betaald of gesponsord en welk diploma moet je hebben om deel uit te maken van dergelijk onderzoeksteam? En wat als je nooit koffie drinkt?…