De 10 bekendste Belgische uitvindingen

Zaken waar wij als Belgen trots op mogen zijn.

Wij, Belgen, zijn vaak te bescheiden als het gaat over onze prestaties en verwezenlijkingen. We zijn een klein land en daardoor denken we maar al te vaak dat we niet veel hebben om trots op te zijn, behalve dan frieten, bier en chocolade. Een onterechte gedachte, lijkt mij. Deze tien belangrijke uitvindingen zijn allemaal gemaakt of uitgedacht door Belgen. Sommige ervan gebruiken we zelfs elke dag.

1. De anticonceptiepil

De concentratie en samenstelling van de huidige pil zijn ontdekt door Mechels gynaecoloog en wetenschapper Ferdinand Peeters. In 1957 had de Amerikaanse bioloog Gregory Pincus al de pil Enovid op de markt gebracht. Die had nog te veel neveneffecten en werd daarom enkel toegelaten als middel tegen pijnlijke maandstonden. Ferdinand Peeters was op zoek naar een middel waarmee vrouwen zelf hun vruchtbaarheid konden regelen. Hij verbeterde de samenstelling van Enovid en vond zo de anticonceptiepil uit.

anticonceptie pil


2. BMI

De wiskundige en statisticus Adolphe Quetelet ontwierp in de eerste helft van de 19de eeuw de Queteletindex, beter bekend als de body mass index. BMI is een index die de verhouding tussen lengte en gewicht bij een persoon weergeeft. Het is een simpele manier om te zien of iemand overgewicht of ondergewicht heeft.

Lees ookBereken je bmi voor een juister beeld over je gezondheid

weegschaal dieet


(lees verder op de volgende pagina)