Dagelijks kom je met een varken in aanraking! 6 bizarre weetjes

Ongeveer àlles van een varken wordt verwerkt!

Varkens worden meestal geslacht wanneer ze tussen de vier en zes maanden oud zijn. De dieren hebben dan een slachtgewicht van plusminus 100 kilogram. Dit kan je onderverdelen in ongeveer 54 kg vlees, 3 kg huid, 15 kg botten, 14 kg organen, 5 kg bloed, 5 kg vet en 6 kg resten zoals oren, neus en staart.

Maar het zijn lang niet alleen de slachthuizen en de slager die de diverse lichaamsonderdelen verwerken tot voedsel dat uiteindelijk op jouw bord belandt. Onwaarschijnlijk maar waar: het varken wordt benut om er meer dan 180 verschillende producten van te maken! We willen die hier niet allemààl opsommen, maar dit zijn toch wel dingen waaraan je niet meteen denkt:

1. Heelkunde:

De varkenshartklep kan de menselijke vervangen. Het vlies wordt met behulp van een stukje geheugenmetaal in een buisje in een behoeftig mensenlichaam ingebracht. In dat lijf wordt het buisje verwijderd en neemt de hartklep d.m.v. dat geheugenmetaal zijn oorspronkelijke vorm weer aan en gaat meteen zijn werk doen.

(lees verder op de volgende pagina)