Charles Michel stapt in de showbizz van de politiek

Dubbele voornamen brengen mensen in verlegenheid.

De naam Elio Di Rupo had al een bepaald showbizzgehalte in zich. Een naam als een welluidende klok die je eerder verwacht in de artiestenwereld dan in de politiek. Maar wat dan gedacht over onze toekomstige premier? Charles Michel. Twee voornamen, vervat in één aanspreektitel. Voor de vrienden wellicht Charles, en voor anderen Michel, wat al evengoed familiair en vertrouwelijk klinkt. Precies daarom kozen en kiezen artiesten voor een pseudoniem of schuilnaam die twee voornamen omvat. Het vergrootte hun aanhang en het kon ze niet schelen welke van de twee voornamen men gebruikte. Jacques Raymond, Ray Franky, Frank Valentino, Claude François,… voorbeelden zat!

Geen idee hoe jij hierover denkt, maar ik voel me ronduit ongemakkelijk wanneer mensen me meteen bij mijn voornaam aanspreken, terwijl ik ze in de verste verte niet ken. ‘Dingenen’ bekt dan misschien niet zo makkelijk, maar ‘meneer Frank’ vind ik al helemáál niet kunnen. Het verraadt een zekere toets naar je incasseringsvermogen en je bereidheid om iemand in je vriendenkring op te nemen.

[related-posts]

Nochtans leven er in dit land duizenden mensen die willens nillens een authentieke dubbele voornaam meeslepen voor de rest van hun leven. Met alle soms nare en verwarrende gevolgen van dien. Sportmensen als Niels Albert en Philippe Gilbert zullen je er wellicht meer over kunnen vertellen. Zowel zijzelf als de mensen die hen aanspreken, ervaren een vorm van gêne bij een eerste kennismaking.

Sinds een paar jaar kan men vrij makkelijk, maar mits betaling, van familienaam veranderen. Velen doén dit ook, maar dit zijn hoofdzakelijk ingrepen om de aanhoudende spot te vermijden. Niemand heet graag ‘Cloots’, ‘Pijpen’ of ‘Truts’. Opmerkelijk is echter dat vrij veel mensen een waardige familienaam willen i.p.v. een klassieke (tweede) voornaam.

Deze ingreep kost je amper 50 euro, meneer Charles! Of moet ik zeggen ‘meneer Michel’? Het begrotingsplan in acht genomen, kan dit toch geen probleem zijn, toch?