Briljante mini-reportage over de Berlijnse Muur

Boeiende geschiedenisles.

De geschiedenislessen op school waren niet bepaald mijn favoriete uren, maar toen bestonden er ook nog geen educatieve, illustratieve filmpjes die je op een aangename manier historische feiten in je hoofd prentten. Toevallig stuitte ik op een YouTube-filmpje, dat me gedurende 10 minuten niet één seconde verveelde en tegelijk mijn geheugen voedde met nostalgische babbels die mijn ouders en grootouders voerden in de huiskamer.

Het zou een vraag kunnen zijn van Erik Van Looy in ‘De Slimste Mens ter Wereld’: “Wat weet je over de Berlijnse Muur?”. Ik word verondersteld er veel over te weten, want het gedrocht verdeelde van 1961 tot 1989 een land onverbiddelijk in twee, bijna als een symbool van ‘onvrede’. Deze maand werd de sloping ervan op een bescheiden manier herdacht in Duitsland. 25 jaar na de feiten is er overigens geen spoor meer te bekennen van de Muur, maar voor de 50 en 60 Plussers in Oost-Duitsland liet het ‘monument’ diepe littekens na.

[related-posts]

De Muur was 167,8 km lang, waarvan 45,1 km werd gevormd door de Berlijnse Muur. Om in de breedte van de ene kant naar de andere te vluchten moest je 100 meter overschrijden en in de loop der jaren zijn daarbij minstens 138 mensen om het leven gekomen. Tijdens de 28 jaar dat de Muur bestond, zagen werkwilligen, sporters en kunstenaars zich elke toegang tot de westerse wereld ontzegd. Massa’s levens en carrières werden op die manier om zeep geholpen.

De visuele geschiedenisles in bijlage is een mix van archiefbeelden en animatie, maar zo subliem gerealiseerd dat je niet anders kan dan bij de les blijven. Een aanrader voor jong en oud!

Video over Berlijnse Muur: