Belgische rijkswachter was de échte Hercule Poirot

Agatha Christie putte haar inspiratie uit de verhalen van een landgenoot.

De misdaadserie ‘Poirot’ kan je tegenwoordig soms twee keer per dag volgen op EEN. Herhalingen in de namiddag en nieuwe afleveringen op vrijdagavond omstreeks 20u30. Het is geen geheim dat de serie gebaseerd is op de boeken van Agatha Christie, maar pas onlangs lekte uit dat zij voor het personage van Hercule Poirot geïnspireerd werd door een vriend des huizes, een in 1914 naar Engeland gevluchte rijkswachter, ene Jacques Hornais.

Uit dank voor alle informatie die onze landgenoot haar tijdens hun gesprekken verschafte, liet Agatha in al haar boeken, 33 in totaal, een Belgische detective de hoofdrol spelen, zij het onder een fictieve naam. Dit nieuws werd onlangs onthuld in de Britse krant ‘Daily Telegraph’, terwijl Agatha Christie (1890-1976) haar leven lang de lippen stijf hield over haar bron van inspiratie.

[related-posts]

De Belgische rijkswachter en de schrijfster leerden elkaar kennen in 1915 tijdens een feestje waar Agatha… piano speelde! Dit was immers haar ‘ware roeping’, vond ze zelf, tot haar vriend of geliefde (?) haar aanzette om al zijn rijke verhalen neer te pennen in boekvorm. In 1920 verscheen haar eerste detectiveverhaal, ‘De Onschuldige Moordenaar’, met inspecteur Poirot in de hoofdrol en dit betekende het begin van een bijzonder rijk gevulde carrière als misdaadauteur.

De acteur die op verbluffende wijze de besnorde Belgische detective vertolkt in de tv-versie van de Agatha Christie-boeken is evenwel géén landgenoot. David Suchet wordt beschouwd als één van de beste Britse acteurs en is momenteel in volle voorbereiding voor een theaterstuk met internationale ambities: ‘The Last Confession’. David vertolkt de hoofdrol en kruipt er in de huid van… paus Johannes Paulus I, die in 1978 in mysterieuze omstandigheden om het leven kwam! Zónder gekrulde snor weliswaar!…