Aan welk kant zit de tankdop van je wagen?

Een weetje waarbij je nooit eerder stilstond.

Heb jij dat ook? Telkens even moeten nadenken aan welke benzinepomp je moet gaan staan om te tanken: links van je, of rechts? Hangt er natuurlijk ook vanaf hoeveel keer je van wagen wisselt, maar de plaats van de tankdop kan van auto tot auto verschillen.

Je bent geneigd te denken dat dit willekeurig is, ook al om de tankeilanden ter wille te zijn: daar maakt het niet zoveel uit of je tankdop zich nu rechts of links van je wagen bevindt.

[related-posts]

Toen de eerste auto’s in het verkeer opdoken -en dan moeten we teruggaan tot voor de Tweede Wereldoorlog- hielden de fabrikanten er wel degelijk rekening mee. Verkeerseilanden bestonden toen nog lang niet, dus stopte men gewoon langs de weg, waar één pomp stond. In bijna alle Europese landen werd er rechts van de weg gereden en dus stond de pomp óók rechts van de weg. En bijgevolg werd ook de tankdop rechts van de wagens ingebouwd.

Waar de auto’s links van de weg reden, zoals in Japan, deden de autofabrikanten precies het omgekeerde. Zo vele jaren later rijd ik met een Toyota en waar staat de tankdop, denk je? Links, inderdaad!

[related-posts]

Bizar dat een traditie in deze snel evoluerende industrie de tand des tijds heeft doorstaan. Hoewel, intussen zijn er in verschillende Europese landen autofabrieken die zich niet meer aan deze norm houden. Binnen één wagenmerk kan de plaats van de tankdop verschillen van type tot type.

Als je er begint op te letten, zal je merken dat bij steeds meer wagens de tankdop zich aan de linkerkant bevindt. En daar hebben de autoconstructeurs een steekhoudende verklaring voor: blijkt dat bij de meeste botsingen in Europa de wagen in de rechterflank wordt gegrepen. Als de benzinetank zich ook aan die kant situeert, is de kans op brandgevaar groter.

Wedden dat jij bij een volgende tankbeurt nu ook je ogen de kost zal geven?