9 weetjes over Heinz

Kom meer te weten over de ketchup op je bord.

Ondertussen weet je al waar het nummer “57” vandaan komt op de Heinz ketchup-flessen, evenals hoe je makkelijk je ketchup sneller uit de fles krijgt.

Wist je volgende Heinz-weetjes ook al?

9 weetjes over Heinz:

Heinz Ketchup

1. Snelheidslimiet:

De klassieke glazen flessen van Heinz-ketchup mogen pas het fabriek verlaten wanneer… de ketchup uit de fles komt aan een snelheid van 0.045 km/uur.

2. Tomato Ketchup:

Op elke fles staat er “Tomato” boven het woord “ketchup”.  Dit is omdat er oorspronkelijk ook ketchup bestond met andere ingrediënten dan tomaten.

Heinz Ketchup

3. Buitenaardse ketchup:

Als je ketchup buitenaards lekker vindt, dan wordt je mening gedeeld door de NASA.  Zij keurden Heinz Tomato Ketchup goed voor gebruik op het International Space Station in de ruimte.

Heinz Ketchup

4. Ketchup of Catsup?

In het begin werd Heinz ketchup “Catsup” genoemd.  Waar de naam “ketchup” vandaan komt is niet helemaal duidelijk.  Vermoedelijk komt het van het Chinese ke-tsiap of het Franse escaveche.

5. Tien tomaten:

In elke glazen Heinz Ketchupfles van 300 ml. zitten er ongeveer tien hele tomaten.

Kleine tomaten

6. “5” i.p.v. “57”:

Ketchupfabrikant Heinz maakt graag zijn vijf kerningrediënten bekend, dit zijn namelijk tomaten, suiker, zout, azijn en kruiden.

7. 3 per seconde:

Ketchup is een geliefd product over de hele wereld en de statistieken bewijzen dit.  Elke seconden gaan er drie flessen Heinz Ketchup over de toonbank.  Jaarlijks zijn dit 650 miljoen flessen die in meer dan 140 landen worden verkocht.

8. Tonnen tomaten:

De vrachtwagens die de ingrediënten voor de ketchup vervoeren, leggen 1.448 kilometer af.  Elke vrachtwagen is gevuld met min of meer 280.000 tomaten.

Heinz Ketchup

9. Kant-en-klare mierikswortel:

De oprichter van Heinz, Henry John Heinz, begon in 1869 niet met het verkopen van ketchup, wel met het verhandelen van kant-en-klare mierikswortel.  In 1876 pas, bracht de man het meest beroemde Heinz-product in de handel.