8 dingen die je wijsgemaakt werden en jij nog steeds gelooft

0
30556

Ze kunnen je wijsmaken wat ze willen!

Elke mens is nieuwsgierig van aard en dit hebben auteurs van artikels, boeken en zelfs wetenschappelijke werken maar al te goed door. Soms worden onware weetjes ‘verkocht’ als axioma’s en worden ze al jaren overgeleverd. Dit zijn een aantal voorbeelden:

1. Mount Everest:

Wat we in de lessen aardrijkskunde leerden is niet altijd correct. Zo is de Mount Everest met zijn 8.848 meter nièt de hoogste berg ter wereld. Dit blijkt de Mauna Kea te zijn, een slapende vulkaan op Hawaï . Vanaf de voet op de bodem van de Grote Oceaan tot de top meet de berg exact 10.203 meter.

Een foto van de Mount Everest.
Een foto van de Mount Everest.


(lees verder op de volgende pagina)

2. Stieren haten rood:

Dit is een fabeltje. Stieren herkennen maar twee kleuren: blauw en geel. Ze reageren op de rode lap of ‘cape’ omdat die heen en weer wordt bewogen. Al een paar eeuwen gebruiken de toreadors de kleur rood omdat het ‘bloed’ symboliseert.

stier


(lees verder op de volgende pagina)

3. Griep:

Voor de werkende mens is een ‘griepje’ het meest voorkomende excuus om een weekje thuis te blijven. Maar ook de meest zwakke smoes. Een persoon boven de 30 jaar krijgt gemiddeld maar 2 keer per 10 jaar ècht griep!

Verkoudheid


(lees verder op de volgende pagina)

4. Vallende sterren:

Dit natuurverschijnsel heeft niet de minste verwantschap met sterren. Het zijn in wezen kleine stofdeeltjes die opbranden in de hoge atmosfeer en korte lichtschijnsels veroorzaken. Het is bovendien een fabeltje dat ‘vallende sterren’ regen veroorzaken.

sterren


(lees verder op de volgende pagina)

5. Hart op de juiste plaats:

Als men je vraagt aan welke kant je hart zit, wijs je automatisch de linkerkant aan. Fout! Ons hart zit in werkelijkheid pal in het midden van ons lichaam, veilig weggeborgen achter het borstbeen. Het hart zelf is niet symmetrisch. De linkerkamer is doorgaans gespierder, omdat van daaruit het zuurstofrijke bloed door het lichaam wordt gepompt.

hartmadeliefjes


(lees verder op de volgende pagina)

6. Zintuigen:

Jij en ik leven in de veronderstelling dat we 5 zintuigen hebben: de tastzin, het reukvermogen, het gehoor, de smaakpapillen en de ogen. Wetenschappers zijn het er intussen unaniem over eens dat we allemaal over… 9 à 21 zintuigen beschikken! Er is namelijk ook een zintuig voor evenwicht, warmte, dorst, oriëntatie, enz.

Nachts eten


(lees verder op de volgende pagina)

7. Wortelen:

Het is fout te denken dat het eten van wortelen je gezichtsvermogen verbetert. Wortelen bevatten vooral vitamine A en die zijn wèl bevorderlijk voor je huid. Wie dagelijks een rode paprika eet en een glas verse wortelsap drinkt -beide groenten zijn rijk aan carotenoïden- zal vrij snel een aantrekkelijk huidkleurtje bekomen dat eerder aanleunt bij het ‘goudbruin’ dan bij bij het bronsbruin door toedoen van de zon.

wortelen2


(lees verder op de volgende pagina)

8. Zwemmen en eten:

Ook zoiets dat door de volksmond een eigen leven is gaan leiden: eet nooit iets een uur voor je gaat zwemmen, de kans is reëel dat je verdrinkt! Larie. Zwemmen met een volle maag mag dan wel minder aangenaam zijn, door je lichaamsbeweging zal het voedsel sneller en makkelijker verwerkt worden door je spijsverteringsstelsel.

zwembad


Meer van deze echt wetenswaardige weetjes vind je in het boek van Herman Boel: ‘666 leugens die iedereen gelooft’.

GEEN REACTIES