7 weetjes over ‘tamme’ en ‘wilde’ kastanjes

Tijd om kastanjes te rapen!

Ik hou van de herfst en hoewel het gisteren niet bepaald een zonnige zondag was, heb ik genoten van een boswandeling en mijn zoektocht naar kastanjes. Ik was nog maar een kind, toen mijn vader zaliger mij in de praktijk het verschil leerde kennen tussen een zogenaamde paardenkastanje en een eetbare kastanje. Pure nostalgie waarschijnlijk, maar na dergelijke ‘klopjacht’ -vaak klopten we met stokken de kastanjes uit de bomen- lieten we onze oogst lustig poffen op de Leuvense stoof. Het was zowaar een volwaardige én vermakelijke maaltijd!

kastanjesgeroosterd


De Leuvense stoof is al lang verleden tijd, maar gepofte kastanjes kan je net zo goed bereiden in de oven én in de pan. Je moet dan wel een schepnetje bij de hand hebben. En niettegenstaande je in restaurants een flink bedrag neertelt voor een portie kastanjepuree, kan je de gekookte boomvruchten vrij makkelijk zelf verwerken in een bijzonder lekkere stamppot. Dat wist je wellicht al, maar wist je ook dit?

(lees verder op de volgende pagina)