6 uiteenlopende weetjes over een hete zomer

5. Hoogste en laagste buitentemperatuur ooit:

In Al Aziziyah in Libië, gelegen aan de zogenaamde ‘kust van de Sahara’, werd op 13 september 1922 een temperatuur van 57,7 °C gemeten. Dit is officieel de warmste temperatuur ooit op aarde gemeten. De Sahel is naast de Death Valley in de Verenigde Staten de warmste plaats op aarde.

In eigen land werd op 20 augustus 2009 in Kleine Brogel een maximumtemperatuur van 38,2 graden opgetekend. Nog nooit sinds het begin van de (officiële) waarnemingen in Kleine Brogel in 1954 is het ginds zo warm geweest. Wat dit record zo bijzonder maakt, is het feit dat het zo ‘laat’ op het jaar valt. De warmste periode van het jaar is gemiddeld de tweede helft van juli. De huidige weersverwachtingen in acht genomen, durft men van de veronderstelling uitgaan dat dit record eind deze week kan verbroken worden!

thermometer


In Ukkel werd de laagste minimumtemperatuur sinds het begin van de waarnemingen in 1833 gemeten op 25 januari 1881. Die minimumtemperatuur bedroeg (gecorrigeerd naar een gesloten thermometerhut) -20,7° C. Een heuse ijstijd was het toen!

(lees verder op de volgende pagina)