6 uiteenlopende weetjes over een hete zomer

4. Sommige dieren gaan nu in zomerslaap i.p.v. in winterslaap:

De reden voor een dier om in winterslaap te gaan is het feit dat het te koud wordt en er in hun natuurlijke omgeving te weinig voedsel te vinden is. Tijdens hun winterslaap daalt de lichaamstemperatuur sterk. De meeste lichaamsfuncties zijn vertraagd. De hartslag gaat omlaag en de hele stofwisseling van het dier staat op een laag pitje.

Er zijn dieren die hetzelfde doen maar dan niet omdat het te koud wordt, maar door aanhoudende droogte en/of hitte tijdens de zomermaanden. De Afrikaanse longvissen graven zich instinctief in als het waterpeil gevoelig daalt in droge en hete tijden. Ze hullen zich in een cocon van opgedroogd huidslijm, die tot in de mondopening doorloopt. Zo kunnen zij lucht blijven ademen. In de cocon dalen de stofwisseling en alle lichaamsfuncties van de longvis tot een minimum. Ze ontwaken pas uit hun zomerslaap wanneer het woongebied van deze vissen weer onder water komt te staan.

slang


Daarnaast zijn er sommige slangensoorten en andere woestijndieren die in periodes van extreme hitte in zomerslaap gaan in holen onder de grond of in holtes van boomstammen.

(lees verder op de volgende pagina)