5 weetjes over het kussen bij begroetingen

Kussen is soms een gênante gewoonte.

Ik heb een poos in Brussel gewoond en in mijn toenmalig stamcafé was het een gewoonte dat de clientèle elkaar begroette met een paar kussen op de wangen. En op precies dezelfde wijze namen de mensen van elkaar afscheid. Mannen en mannen, vrouwen en vrouwen, om het even. Het is joú ongetwijfeld ook al overkomen dat jouw bril en neus tegen die van de andere aanbotsten, omdat je nooit met zekerheid weet: hoevéél kussen moet ik nu geven?

Daar sta je dan. Je tuit je lippen en buigt lichtjes voorover. Maar dan? Hoeveel kussen geef je een kennis, een collega of een familielid? En wáár kus je? Iedereen kent het dilemma. Eén troost: elkaar op de wangen kussen is minder ‘schadelijk’ dan elkaar de hand geven. Het verspreiden van slechte bacteriën ligt letterlijk minder voor de hand. Maar een algemene regel bestaat er niet. Integendeel, zelfs in eigen land worden in sommige provincies twee kussen gewisseld, in andere drie. En een bijkomend dilemma: begin je met de rechter- of de linkerwang?

[related-posts]

Hier alvast 5 verrassende weetjes over de begroetingskussen:

1. In Wallonië en Frankrijk:

In Wallonië en Frankrijk is het de gewoonste zaak ter wereld. Maar ook in Nederland is men tegenwoordig om geen kus verlegen. Maar net als in eigen land bestaat de twijfel over twee of drie kussen. In Parijs, Noord-Frankrijk en Nantes zijn 4 kussen de regel.

2. In Duitsland:

In Duitsland stoot het oprukkende fenomeen -één of twee kussen als begroeting- op heel wat weerstand. De Duitse etiquettegroep Knigge noemt het zelfs een vorm van ‘terrorisme’ en wil dat er een verbod komt op zoenen op de werkvloer. Voor velen blijft het vermoeden dat er sprake is -of zou kunnen zijn- van erotisch gerelateerde gevoelens.

3. In Indonesië:

In Indonesië hangt de onverbiddelijke zoener of zoenster een straf boven het hoofd. De boete kan oplopen tot zowat 25.000 euro of maximum tien jaar cel. In Dubai kan je met zweepslagen gestraft worden en hoewel in de Kamasutra mooie zinnen staan over zoenen, blijft kussen in India nog grotendeels taboe.

[related-posts]

4. In Groot-Brittannië:

In het meestal toch tolerante Groot-Brittannië verscheen vorig jaar nog een bord in Warrington Station met de vermelding ‘Kissing not allowed. It blocks the platform.’ De dienstregeling van de treinen heeft blijkbaar voorrang op de afscheidskus.

5. Mannen vs Vrouwen:

Mannen zijn meer geremd dan vrouwen om een paar kussen als begroetingsritueel te ontvangen. De reden? De lippenstift van een vrouw laat doorgaans ongewenste sporen na.

Zullen we dit artikel een beetje vrolijk afronden? Met een onweerstaanbare song, waarvan zowat iedereen de tekst uit het hoofd kent. Meezingen mág!

Video “Geef me een kus”:

https://www.youtube.com/watch?v=wAeBSjKOy-8