20 euro per week moet voor een tiener volstaan

Beter zakgeld geven dan dat je kind je zakken rolt.

’t Is maar hoe je het bekijkt: geef jij je kind geld wanneer het er om vraagt of geef je het wekelijks een bepaalde som waarmee het maar moet zien rond te komen? Voor 73% van de Belgische ouders geldt dit laatste en volgens een onderzoek van ING doen ze daarmee niets verkeerds, integendeel! Uit eerdere Europese onderzoeken van educatieve aard was al gebleken dat kinderen die elke week zakgeld krijgen later ook bewuster met geld omgaan.

Zakgeld krijgen betekent voor een kind zoveel als je eigen budget leren beheren en zelfs kinderen van 10 jaar blijken dit al vlug onder de knie te hebben. Een vaststaand bedrag per week dat wordt toegereikt op steeds dezelfde dag -doorgaans is dit op zaterdag- zet het kind aan tot denken en rekenen. Zelfs de waarde van het geld neemt aan betekenis toe en in vele gevallen proberen kinderen zelfs een paar centjes van hun zakgeld opzij te leggen, m.a.w. ze leren ‘sparen’. Bovendien staat vast dat deze kinderen op volwassen leeftijd minder schulden hebben en er een huishoudelijke boekhouding op na houden.

[related-posts]

Toch verschillen de opvattingen over zakgeld in de meeste Europese landen. Bij onze noorderburen krijgen de kinderen doorgaans mondjesmaat geld toegereikt wanneer ze het nodig hebben. In Turkije daarentegen is ‘zakgeld’ een eeuwenoude traditie en worden kinderen van 5 jaar er al mee geconfronteerd. Ook in Frankrijk, Duitsland, ItaliĆ« en Spanje is het geen uitzonderlijk fenomeen dat kinderen tussen 5 en 10 jaar hun wekelijkse kleine budget moeten beheren.

In landen waar zakgeld geen gespreksonderwerp is, weten de ouders ook meestal zelf niet hoeveel geld ze wekelijks aan hun kind geven. Het zijn zelf slechte budgetbeheerders en laten zichzelf vaak pluimen door hun eigen kinderen. Bovendien gaan deze kinderen ook op vrij jonge leeftijd al lenen bij hun vriendjes of proberen ze soms waardeloze spulletjes te verhandelen voor geld. En ook ‘stelen’ staat al in hun woordenboek.

[related-posts]

Blijft de vraag: hoeveel zakgeld geef ik mijn kind? In eigen land krijgt een kind tussen 10 en 15 jaar gemiddeld 10 euro per week, een 15-plusser 20 euro. In Italiƫ mag een tiener van 15 en ouder best tevreden zijn met 30 euro en in Oostenrijk is dit zelfs iets meer dan 35 euro. Maar zowel in Frankrijk, Duitsland en Spanje houdt men dezelfde norm aan als in ons land: 20 euro per week moet voor een 15-plusser volstaan!