10 weetjes over februari

Maand van de liefde.

Soms lijkt het wel of de weermannen en -vrouwen meer bezig bezig met records dan met het weer. Ze wisten ons dezer dagen te vertellen dat de afgelopen maand januari ‘bijna’ een recordjaar was, wat het volume aan neerslag betreft -regen, sneeuw en winterse buien- sinds de eerste meteorologische waarnemingen in ons land in 1833.

Daar waar januari eindeloos lang leek te duren, zal februari met slechts 28 dagen voorbij zijn voor we het goed en wel beseffen. En positief is dat de dagen al duidelijk langer worden: ’s morgens is het vroeger licht en ’s avonds later donker. En dat doet toch iets met een mens, nee?

[related-posts]

Om de vier jaar telt februari 29 dagen -tijdens een zogenaamd schrikkeljaar- en dit zal na 2012 bijgevolg ook volgend jaar zo zijn. Maar neem ook nota van deze weetjes:

1. Maanstand:

Precies omdat het zo’n korte maand is, is februari de enige maand waarin de maan niet elke keer vol is. Uitzonderlijk gebeurde dit wél in 1999 en de volgende keer zal pas in 2018 zijn.

2. 30 dagen:

In Zweden en Finland telde februari in het jaar 1712 -door aanpassingen in de kalenderorde- 30 dagen.

[related-posts]

3. Familienaam:

June en April zijn zelfs bij ons gebruikte voornamen, maar in de Verenigde Staten zijn een zestigtal families geregistreerd met de ‘familienaam’ February.

4. Wiskunde of toeval?

De maand februari begint altijd op dezelfde dag als maart en november, behalve tijdens een schrikkeljaar. Met andere woorden, 1 maart en 1 november beginnen dit jaar ook op een zondag.

5. Maand van de taart:

De Angelsaksen noemden februari ‘Solmonath’, wat stond voor ‘maand van de taart’. Tijdens deze periode werden immers geofferd aan de goden. Toch wordt doorgaans de term vertaald als ‘maand van de modder’, wat meer overeenstemt met het huidige Engelse klimaat.

[related-posts]

6. Maand van de Liefde:

In vele landen wordt de maand toegeschreven aan de liefde en daar zal Sint-Valentijn wel voor veel tussen tussen. Overigens blijkt dat tijdens de maand februari het minst aantal verhuizingen en echtscheidingen plaatshebben.

7. Equivalent van augustus:

In het zuidelijk halfrond is februari het equivalent van de maand augustus in het noordelijk halfrond.

8. Zuivering:

Het woord ‘februari’ is afgeleid van het Latijnse ‘februare’, dat ‘zuiveren’ betekent.

[related-posts]

9. Oude weerspreuk:

Oude weerspreuk waaraan landbouwers nogal wat geloof hechten: ‘Februari regen, is de landmans zegen.’

10. Meer weer:

En nog een weerspreuk die meestal bewaarheid wordt: ‘Is februari nat en koel, dan is juli dikwijls heet en zwoel.’