10 opmerkelijke oud-naar-nieuw tradities wereldwijd

In de meeste landen is het eerder bijgeloof dan traditie.

1. In Estland:

In Estland vreet men zich letterlijk vol. De Estlanders geloven immers dat je twaalf maaltijden (!) moet eten op oudejaarsavond zodat ze twaalf keer sterker aan het nieuwe jaar kunnen beginnen.

2. In Griekenland:

In Griekenland hangt men dezer dagen uien boven of nabij de voordeur als symbool voor een hergeboorte in het komende jaar. Andere Grieken breken dan weer een granaatappel en leggen die voor de deur. Zij geloven dat dit zal leiden tot welvaart en geluk.

granaatappel

3. In Thailand:

In Thailand worden waterslangen en -pistolen, gieters en emmers bovengehaald en drie dagen lang besproeien jong en oud elkaar om met een ‘fris’ gemoed aan het nieuwe jaar te kunnen beginnen.

4. In Spaanstalige landen:

In Spaanstalige landen is het eten van twaalf druiven -één voor elke maand- een traditie bij de jaarwisseling. Ze verzekeren je geluk en voorspoed in het komende jaar.

druiven

[related-posts]

5. In Johannesburg:

In Johannesburg, Zuid-Afrika, zien de straten er dezer dagen uit als één grote rommelmarkt. Traditiegetrouw houdt elk gezin er grote schoonmaak om met een schone lei het nieuwe jaar aan te vatten.

6. Op het San Marcoplein:

Op het San Marcoplein in Venetië begint men massaal te zoenen als het nieuwe jaar wordt ingeluid. Of je de mensen naast jou nu kent of niet, iedereen wordt voor één nacht en dag de onverbiddelijke zoener.

7. In Duitsland:

In Duitsland geloven ze dat een varkentje de geluksbrenger is. In de vorm van marsepein dan wel! Je vindt deze toetjes dezer dagen in alle winkels, warenhuizen en in de etalages van de bakker.

nieuwjaarduistland

8. In Chili:

In Chili trekken de gezinshoofden massaal naar de kerkhoven. Zij brengen de nacht door aan het graf van hun overleden dierbaren en bidden er om hun morele steun tijdens het komende jaar.

[related-posts]

9. In Japan:

Geen vuurwerk in Japan, maar wel het oorverdovende lawaai van duizenden klokken. In elke boeddhistische tempel slaat de klok precies 108 keer. Ze doen dit om Toshigami, ‘de nieuwjaarsgod’, welkom te heten.

10. In Ecuador:

Ook in Ecuador geen vuurwerk maar brandstapels. Foto’s, spotpoppen en beeltenissen van vijanden worden gezamenlijk verbrand zodat ze deze ‘ongeluksbrengers’ achter zich kunnen laten.

Barbeque