Ben jij ook een ‘droedelaar’?

Droedelen is goed voor je!

Ben jij ook zo iemand die tijdens vergaderingen of tijdens momenten van verveling constant bizarre tekeningetjes maakt op je notitiepapier? Krabbels, lijntjes, cirkeltjes, kruisjes, gekke mannetjes, bloemetjes of vogeltjes, om het even. Wel, dan ben je een droedelaar en meer nog: droedelen is gezond!

Meestal is ergernis troef, wanneer toehoorders zitten te krabbelen tijdens jouw toespraak of pleidooi. Ze zijn duidelijk niet bij de zaak, denk je dan.

[related-posts]

Hoewel je het tegendeel zou vermoeden, getuigen droedelaars van een wakkere geest. Uit testen blijkt dat mensen die actief zitten te kribbelen tijdens een uiteenzetting veel meer onthouden dan wie intussen zit te niksen.

droedelsonicMet droedelen onderhoud je de activiteit van je hersenen. Sudoku’s en kruiswoordraadsels oplossen doen dit ook, maar daarmee wordt de factor creativiteit niet aangewakkerd. Passief tv-kijken bijvoorbeeld ‘verlamt’ je hersenen bij wijze van spreken.

En niet toevallig wordt patiënten na een hersenoperatie pen en papier aangereikt: ‘Doe maar wat! Teken of kribbel!’

Droedels kunnen soms ware kunstwerkjes zijn. De meest begeerde zijn die van John F. Kennedy, Ronald Reagan en Bill Clinton.

Eerlijk gezegd, ik droedel zelf nogal wat af tijdens mijn werkweek. Zal ze voortaan niet meer in mijn vuilniszak gooien, maar ze bewaren in mijn ‘droedelzak’!…