Zijn seksuele normen nog van tel?

Niemand weet nog waar de grens ligt.

Waar is de tijd dat je geen gemeenschap mocht hebben voor je in het huwelijk trad? Het is niet eens zó lang geleden. Tegenwoordig maakt men een onderscheid tussen ‘mentaal volwassen zijn’ en ‘seksueel volwassen zijn’. In eigen land ben je verantwoordelijk voor je handel en wandel vanaf je 18 jaar  -3 decennia geleden was dit nog 21- en ben je seksueel baas over je eigen lijf vanaf je zestiende. Dit zegt de wet.

Deze regelgeving verschilt van land tot land. En bovendien maakt men dan nog eens een onderscheid tussen homo- en heteroseksuele relaties. Om maar één voorbeeld te geven: in het conservatieve Oostenrijk mag je als 14-jarige ongestraft seksueel contact hebben -ongeacht de sekse- met een veel oudere man of vrouw, zolang dit gebeurt met wederzijdse instemming en zonder geweld of dwang.

[related-posts]

Feit is dat jongeren veel sneller ‘rijp’ zijn dan vroeger. Masturberen op je tiende is lang niet meer ongewoon en zelfs het mannelijk lid neemt al op jonge leeftijd volwassen proporties aan. Wetenschappers hebben hiervoor geen duidende verklaring, Ook het seksueel verkeer tussen een jongen en een meisje blijkt op steeds jongere leeftijd plaats te hebben. En dit gebeurt niet alleen in óns land!

Een uitje van een schoolklas uit een klein dorpje in Bosnië-Herzegovina is wel heel vruchtbaar gebleken. Zeven meisjes van 13 en 14 jaar raakten zwanger tijdens een vijfdaagse excursie. Het incident zorgde voor veel ophef in Bosnië. Men maakt zich zorgen omdat steeds meer jongeren op steeds lagere leeftijd seksueel actief worden zonder dat ze goed zijn voorgelicht. In de hoofdstad Sarajevo zijn dit jaar 31 zwangerschappen van minderjarige meisjes geregistreerd. Dat is vrij veel op een bevolking van minder dan 300.000 mensen.

[related-posts]

“Het is zorgwekkend dat meisjes op 13-jarige leeftijd seks hebben, maar het is een trend”, zegt Senad Mehmedbasic, een gynaecoloog uit Sarajevo. “Het is duidelijk dat kinderen niet genoeg voorlichting krijgen. We moeten directer zijn op school. Kinderen moeten niet op straat leren hoe het zit”.

Hét seksland bij uitstek blijkt Thailand te zijn. Zowel meisjes als jongens hoereren er zich voor een habbekrats en blijken een gezond gevoel voor hygiëne te hebben. De ‘seksueel toegelaten grens’ is er 16 jaar, al kan je nooit afgaan op de eerste indruk. De Thaise bevolking oogt doorgaans veel jonger dan ze is. Ook Colombia en de Filipijnen liggen goed in de markt wat dit betreft.

Een reisje naar het buitenland zit er bij mij voorlopig niet in. Maar ik vind ‘zelfbediening’ best okee!