Winterkost verhoogt de vruchtbaarheid

Spruiten en slikken!

Wat al jaren werd verondersteld, blijkt ook waar te zijn: er ís wel degelijk een verband tussen voedingspatronen en vruchtbaarheid. Hoe gek dit ook mag klinken, maar vooral tijdens de wintermaanden is de kwaliteit van het sperma tweemaal beter dan tijdens de zomermaanden. Bovendien is ook de kwantiteit van het sperma veel groter!

Tot die bevinding kwam ene Marijana Vujkovic van de Rotterdamse Erasmus Universiteit. Haar onderzoek heeft niets te maken met bepaalde afrodisiaca, maar wel met de voedingsstoffen die we nuttigen. Ons eetpatroon is tijdens de zomermaanden heel anders in vergelijking met wat we in de wintermaanden naar binnen spelen. Onbewust of niet, in deze periode van het jaar eten we veel meer groenten, niet in de laatste plaats in de vorm van soep.

soep2

[related-posts]

Marijana Vujkovic onderzocht gedurende een jaar het eetpatroon van 161 paren. Degenen die al langer dan een jaar probeerden zwanger te raken, vulden vragenlijsten in over hun eetgewoontes. Die resultaten werden vergeleken met metingen van de vruchtbaarheid. Bij de mannen die vaak traditioneel winterse kost eten, werden per milliliter sperma 62 miljoen zaadcellen gevonden t.o. 37 miljoen bij mannen die er een ander voedingspatroon op nahouden.

De meest vruchtbare mannen aten dagelijks minstens één bord soep van verse wintergroenten en ook hun warme maaltijd bevatte vele groentes. Ook in Nederland is ‘hutsepot’ -wat men er ‘Hollandse pot’ noemt- een favoriete wintermaaltijd, hoofdzakelijk bereid met aardappelen, boerenkool, rapen en spruiten. Worst, gehaktballen en spek maken het gerecht compleet.

hutsepot2

[related-posts]

Anderzijds is het niet verrassend dat vele mannen tijdens de wintermaanden hun lichaamsgewicht zien toenemen, wat dan weer nefast is voor de productie van gezonde en ‘snelle’ zaadcellen.

Het ene onderzoek botst met het andere, maar feit is dat in Europa de meeste kinderen worden verwekt in december en januari. Na 24 september is 29 september de meest voorkomende geboortedatum van de afgelopen 16 jaar. Er kan toeval mee gemoeid zijn, maar in Afrika -waar in de meeste landen geen winterseizoen maar wel een ‘regenseizoen’ plaatsheeft- worden de meeste geboortes genoteerd in februari en maart.

[related-posts]

Mogen we hieruit afleiden dat hoe meer men noodgedwongen moet binnenblijven, hoe meer er gesekst wordt?…